Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Farid Benkmil

vaste rubrieken

Editie: Week 28, Jaargang 20 |

Farid Benkmil (24) is gitarist bij de band Mama Franko, waarmee hij aanstaande zaterdag om 21.30 uur optreedt bij het Vrouwjuttenland en op 28 augustus in Paradiso.

1. Waarom wilde je hier, op de brug aan het einde van de Voldersgracht, worden gefotografeerd?
“Omdat ik dit echt een heel mooi plekje in Delft vind. Verder loop ik er vaak langs, want ik werk in biercafé Doerak en mijn vriendin bij de EkoPlaza. Omdat je er zo vaak langsloopt valt het eigenlijk nauwelijks meer op, maar het is echt ontzettend mooi.”

2. Hoe lang speel je al gitaar?
“Dat is inmiddels een jaar of negen. Rond mijn zestiende ben ik ermee begonnen. Ik speelde op mijn slaapkamer, vooral tot ergernis van mijn ouders en de hele buurt, haha. Toen ik er wat beter in was, ging ik in bandjes spelen. Inmiddels speel ik al drie jaar bij Mama Franko.”

3. En met die band staan jullie aan het eind van de zomer in Paradiso?
“Inderdaad, op 28 augustus mogen we daar optreden bij de afsluiting van de introductieweek voor nieuwe studenten in Amsterdam. Dat komt doordat we een tijdje geleden eerste zijn geworden bij het Amsterdams Studentenfestival. Dat was wel grappig, want op de ochtend van het festival zat ik voor school nog met een bandlid in Parijs en het was maar zeer de vraag of we op tijd in Amsterdam zouden zijn. Dat lukte net en we werden eerste van de achtentwintig bands die meededen.”

4. Wat voor muziek maakt Mama Franko?
“Wij noemen onszelf motherfunky hiphopping reggaelicious Mama Franko. Eigenlijk is het heel erg relaxte zomermuziek. Hierbij is reggae het belangrijkste, maar er komen ook allerlei andere muziekstijlen in terug, zoals hiphop, funk en balkanbeat. We bestaan uit muzikanten die allen hun eigen voorkeur in de muziek naar voren brengen. Voor mij is dat rock en bij de andere bandleden zijn dat weer andere muziekstijlen.”

5. Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
“Uit het samen spelen. Het komt eigenlijk gewoon. Zoals ik al zei laat iedereen zich beïnvloeden door de muziek waar ‘ie graag naar luistert. Als we dan samen gaan jammen, komen er vaak heel leuke dingen naar voren, die we dan verder uitwerken. Daarbij raak je, hoe langer je bij elkaar bent, ook steeds beter op elkaar ingespeeld. Zo ontstaan onze nummers.”

6. Is Delft een goede stad voor bandjes?
“Ik denk dat Delft vooral een mooie stad is om als bandje te beginnen. Het is niet een echte popstad, zoals Den Haag dat is, maar met SPOD en de VAK is er in Delft volop ruimte om je als band te ontwikkelen. Wat wel jammer is, is dat er niet meer één groot poppodium is, maar dat zal wel lastig zijn in deze tijden van bezuinigingen. Verder vind ik wel dat bijvoorbeeld Ciccionina en DNA erg hun best doen om lokale bands een podium te geven.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik eens lekker een dagje vrij nemen, want volgens mij heeft de burgemeester het altijd heel erg druk. Op mijn vrije dag zou ik dan op zoek gaan naar een plekje in Delft dat ik nog nooit gezien heb. Als ik dat gevonden had, zou ik er lekker gaan chillen.”

8. Wat is er zo leuk aan spelen in een band?
“Het is een hele mooie manier om je creativiteit kwijt te kunnen. In de muziek kun je je gevoelens kwijt en je kan jezelf voor de volle honderd procent geven. Je doet wat je leuk vindt er ziet dat andere mensen er blij van worden. Het geeft een heel goed gevoel om mensen helemaal uit hun dak te gaan op nummers die je zelf geschreven hebt.”

9. Waar ligt de lat voor Mama Franko?
“Op dit moment zijn we lekker bezig met muziek maken en is dat het belangrijkste. Wel is het zo dat ik al in meerdere bandjes gespeeld heb en dat Mama Franko de band is waar ik veruit de meeste potentie in zie. Voorlopig gaan we lekker optreden en hopen we dat het publiek ervan geniet. Wat er verder nog uitkomt zien we later wel, maar ik verwacht dat we best wat kunnen bereiken.”

10. Waarom moet iedereen zaterdag om 21.30 uur op het Vrouwjuttenland komen kijken?
“Als je houdt van vrolijke, zomerse muziek en een leuke band wilt zien spelen, dan ben je daar op de juiste plek. Wij hebben er als band heel veel zin in en hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen kijken.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12