Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

‘Wat een vreemde naam, Vrouwjuttenland!’. Mensen die Delft niet kennen verbazen zich vaak over de straatnamen. Nee, ze drukken hier geen volders, het heet Voldersgracht. Of toeristen die zich scheel zoeken naar een fraai raam, inderdaad op het Raam.

Delft is overigens een vrij normale naam; wat te denken van Klutsdorp, Fraamklap, Fonteinsnol, Baalhoek, Kivitsbraak, Moskou, Kuttingen of Jipsingboermussel! Dat je een agente een aangehouden man hoort vragen ‘waar was u naar op weg?’. En dat-ie dan antwoordt: ‘Moskou’. Je hóórt de handboeien al rammelen, maar Moskou is een buurtschap in Friesland. Terug naar Delft. Over de Delftse straatnamen is veel te vertellen, vooral omdat de stad al heel wat eeuwen bestaat. Wie vanuit de luie stoel wat meer wil weten over een bepaalde straat kan het straatnamenboek van Peter van der Krogt kopen, of op de smartphone de app ‘Straatnamen van Delft’ downloaden. Handig als je bezoek krijgt en wat wil vertellen over je straat, buurt en stad. Het Vrouwjuttenland is al eeuwenlang een plek waar gehandeld wordt, op straat of vanuit een winkel.

De linkerfoto is gemaakt in 1903 en laat de bekende oploop zien als een fotograaf z’n werk kwam doen. Met fraaie rokken, werkbroeken, klompen, petten, hoeden en meer historisch materiaal. Let ook op de twee op de eerste verdieping. De naam van het Vrouwjuttenland wordt historisch gekoppeld aan ene vrouw Jutte of Jutta, er zijn er meerdere die in aanmerking komen. De eerste had waarschijnlijk een lap land aan de oostkant van de stad, ongeveer van het Rietveld richting Langendijk. De tweede schonk ooit huizenkapitaal aan het toenmalige Gasthuis. En de derde, Jutta, was een nicht van graaf Floris de Vijfde van Holland. Momenteel is het een gezellige winkelstraat met winkels als ‘Elize Kledingvondsten’, herkenbaar aan de etalagepop naast de boom, EkoPlaza, Atembo computers, Galerie Fragile en nog veel meer.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12