Afbeelding

Even bellen met...

vaste rubrieken

Editie: Week 28, Jaargang 21 |

Emmy Klooster, directeur BWD

Breed Welzijn Delft (BWD) heeft een nieuwe naam: Participe Delft.

- Gefeliciteerd met de nieuwe naam...
“Dank je wel. We zijn er erg blij mee. Het is een welbewust gekozen stap, geen gedwongen verhaal. We krijgen een nieuwe rol voor de stad. Deze naam past beter bij het nieuwe welzijnswerken...”

- Dat klinkt alsof je alles op zijn kop gooit...
“Dat valt mee. Het gaat vooral om een bestuurlijke fusie. Wij zijn nu een kleine zelfstandige organisatie met een grote organisatie als Participe achter ons. Zo kunnen we makkelijker kennis uitwisselen en ontwikkelen.”

- Wat bedoel je met het nieuwe welzijnswerken?
“Het is vraaggericht, met als doel mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en de formele zorg zo lang mogelijk op afstand te houden. Buren die elkaar kennen, kunnen elkaar helpen. Bijvoorbeeld: je doet boodschappen voor de buurvrouw die slecht ter been is. Die buurvrouw helpt jou ondertussen met iets anders, zoals de administratie. We willen de eigen kracht van Delftenaren voorop zetten. Vroeger werden dingen te snel uit handen genomen door professionals. Dat is in Nederland, denk ik, te ver doorgeschoten.”

‘WE WILLEN CLEAN EN LEAN ZIJN’

- Is het geen kwestie van centjes?
“Er is sprake van veranderende financiering van welzijn en zorg. Het is geen geheim dat er vanuit het Rijk wordt bezuinigd. Ook wij dragen een steentje bij.”

- En wat gaan jullie concreet anders doen?
“We gaan meer samenwerken met sportorganisaties en het maatschappelijk werk. Met hen maken we nu afspraken voor 2014. Er komt meer sport in de buurt voor mensen die niet ver kunnen en betere opvang voor jongeren met problemen. Er komen ook activiteiten voor mensen met lichte gezondheidsklachten die nu vaak bij de huisarts zitten. Activiteiten waar ze energie van krijgen. We noemen dat welzijn op recept.”

-Participe bestond al, dus je hebt de naam niet uitgekozen. Toch zit er tussen BWD en Participe een gevoelsmatig verschil dat me geen toeval lijkt...
“Grappig dat je dat zegt. Wat zegt het jou?”

-BWD klinkt stevig, als iets met gebouwen. Participe meer als netwerkclub...
“Breed Welzijn Delft was inderdaad een geïnstitutionaliseerde organisatie. We willen nu een kleine organisatie zijn, zonder gebouwen. Clean en lean. We willen veel bij andere organisaties over de vloer komen.”

En hoeveel bent u al afgeslankt?
“In vierkante meters weet ik het niet. Ons personeel is ingekrompen. Maar ik wil geen getallen noemen of daar de aandacht op te vestigen. Het is jammer om afscheid te moeten nemen van dierbare collega’s. Wat telt is dat we nu klaar zijn voor de toekomst.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12