Afbeelding

Anja van Oosten is bij Participe Delft de coach die bij gezondheidsklachten de weg wijst

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Erna Vrijland (links) en Anja van Oosten: ‘Er is keus uit twintig activiteiten om weer in balans te komen.’

DELFT - Steeds meer Delftse patiënten met terugkerende gezondheidsproblemen, doen sinds februari een beroep op Welzijn op recept. Onder begeleiding van ondersteuningsorganisatie ZEL/ELO draait momenteel een pilot in de wijk Voordijkshoorn.

Sociaal werker Anja van Oosten is de welzijnscoach die namens Participe Delft de weg wijst. Zij legt uit: "Bij Welzijn op recept gaat het vaak om eenzame ouderen, alleenstaande ouders met kleine kinderen of mensen met een klein sociaal netwerk. En natuurlijk patiënten die steeds bij de dokter terugkomen met een bepaald gezondheidssignaal."
In samenwerking met de huisartsen, fysiotherapeuten en andere specialisten in de Vermeertoren vindt de doorverwijzing plaats. Verpleegkundig specialist Erna Vrijland van het gezondheidscentrum in de wijk Voordijkshoorn: "Het doel is dat de huisarts iemand die aan het profiel voldoet naar Anja doorstuurt, in plaats dat hij of zij steeds weer een pilletje voorschrijft. Anja neemt dan binnen een week contact op of gaat op huisbezoek. Samen kijken zij waar de talenten van iemand liggen en wat ze leuk zouden vinden om te gaan doen. In andere steden waar Welzijn op recept al loopt, zie je dat mensen zich soms al snel beter voelen als ze in een groepje gaan sporten of wandelen."

Spreekuur
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken houdt Anja van Oosten vanaf komende week elke donderdagmiddag van 14.15 tot 15.30 uur ook een spreekuur in de Vermeertoren waar iedereen met een welzijnsrecept van een zorgverlener terecht kan. "We zijn ook in gesprek met het maatschappelijk werk om mensen naar ons door te sturen. Voor mensen die een 'Welzijn op recept' krijgen uitgeschreven heb ik veel te bieden: van een wandel- en fietsclub tot een kookcursus en van yoga tot de training omgaan met stress. Er is keus uit twintig activiteiten om weer in balans te komen.”
Vrijland: "Als de pilot een succes wordt, zal Welzijn op recept naar verwachting ook in de rest van Delft van start gaan. We zullen daartoe de patiënten blijven volgen en kijken of deze vorm van gezondheidszorg iets toevoegt."

 

In Gezondheidscentrum Vermeertoren loopt de pilot Welzijn op recept, die huisartsen en praktijkondersteuners in staat stelt bewoners van de wijkVoordijkshoorn met bepaalde gezondheidsproblemen door te verwijzen naar een 'welzijnscoach'. Die kijkt of  activiteiten kunnen bijdragen aan het verminderen van klachten.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12