Afbeelding

Combiwerk krijgt meer taken en heet daarom geen Combiwerk meer, maar Werkse!

Algemeen

Editie: Week 16, Jaargang 22 |

Donderdag werd de nieuwe naam Werkse! onthuld. Lodewijk de Waal van de Raad van Commissarissen (rechts), wethouder Stephan Brandligt (tweede van rechts), directeur Hans van der Sandt (derde van rechts) en een afvaardiging van het personeel zijn er blij mee.

DELFT – Nederland verandert en Combiwerk verandert mee. De ingang van de participatiewet is aanstaande en Combiwerk krijgt er heel wat taken bij. Dus komt er ook een nieuwe naam: Werkse!


Ooit omvatte Combiwerk ‘slechts’ een sociale werkplaats. Het personeel van Combiwerk werd echter steeds breder ingezet en inmiddels werkt 70 procent buiten de deuren van het pand aan de Gantel in Harnaschpolder. Deze maand zijn Combiwerk en het Vakteam Werk van de Gemeente Delft samengevoegd. Delftenaren die zonder werk komen te zitten, krijgen voortaan dus met Werkse! te maken. “We groeien hiermee enerzijds in ons personeelsbestand, maar krijgen er anderzijds een hele verantwoording bij door Delftenaren zonder baan weer naar werk te begeleiden”, legt directeur Hans van der Sandt uit. Het samenvoegen van twee instanties heeft meerdere voordelen. “We kunnen dit nu veel efficiënter bemannen en hebben alles in huis. Richting de markt hebben we voortaan één loket voor werkgevers en één loket voor werknemers. We willen iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden en hebben ons er nu nog beter op ingericht om die taak uit te voeren.”

Geen optie
Iedere Delftenaar is bekend met de naam Combiwerk. Toch was het geen optie om die gevestigde naam in stand te houden. “Want wat nu ontstaat is een werkbedrijf. De naam Combiwerk is één op één verbonden met de sociale werkvoorziening. Dat is een verouderd beeld. Daarbij denken mensen dat we heel veel interne werknemers hebben die redelijk simpele activiteiten doen, terwijl zeventig procent buiten werkt.” De nieuwe naam sluit volgens Van der Sandt beter aan bij ‘waar het om gaat’: “Werk. En het helpen van werk naar werk. Als werkzoekende met een afstand tot de arbeidsmarkt ben je bij ons aan het juiste adres. We ontwikkelen mensen altijd met het doel om ze op de arbeidsmarkt te plaatsen. We gaan ons duidelijk anders positioneren en gaan een nieuw tijdperk in. Met een bredere doelgroep en een ander dienstverleningsconcept. Duidelijk anders dan waar Combiwerk voor stond.” Cijfers bevestigen dat Werkse! verschilt van Combiwerk: “Er werken 800 mensen in onze sociale werkplaats. Straks krijgen we te maken met 3200 Delftenaren die een bijstandsuitkering ontvangen. We krijgen dus een heel ander aandachtsveld.”


De naam Werkse! heeft volgens de directeur iets speels. “Met een uitroepteken omdat het spreektaal is. Niet dat strenge vingertje, maar iets van werken is leuk. Werk geeft inkomen, eigenwaarde en structuur. Het is a priori leuk, alleen ben je dat misschien even kwijtgeraakt.” Om het richting werkgevers iets zakelijker te houden, heet het loket waar zij mee te maken krijgen het ‘Werkgeversservicepunt’.
Afgelopen donderdag werden de nieuwe namen intern onthuld. De naamsverandering gaat geleidelijk. De komende maanden zal de naam Combiwerk in Delft steeds minder zichtbaar zijn, de naam Werkse! des te meer. Na de zomer moet de overgang afgerond zijn en is Combiwerk voltooid verleden tijd. Van der Sandt: “We zijn enorm blij met de nieuwe naam en het feit dat we de krachten hebben gebundeld. Alles is nu zo ongelofelijk duidelijk. De Gemeente Delft is bezig regiegemeente te worden en de uitvoering aan partners zoals ons over te laten. Wij zijn hierin de uitvoerende organisatie. Dat is een duidelijke rolverdeling.”


Andere gemeentes, waar de landelijke veranderingen minder soepel verlopen, kunnen nog een voorbeeld aan Delft nemen, vindt Hans van der Sandt. “Ik denk dat wij in Nederland bij de twintig voorlopers horen. Andere gemeenten hebben het nog over de vorm, wij zitten in Delft al met één visie om tafel. Een consistent beleid van de Gemeente Delft, met een goed ambtenarenapparaat, maakt dat er rust is, je de lijn kan doorzetten en je kunt concentreren op de inhoud. De Delftse bevolking gaat daar de vruchten van plukken.” Combiwerk is faciliterend en geeft, zegt Van der Sandt, wat nodig is. “Maar we zorgen ervoor dat iemand zelf het stuur in handen heeft. Want het ‘wij zorgen wel voor je’ is niet meer van deze tijd…”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12