Afbeelding

Succesvolle stichting Stunt groeit uit zijn jasje

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

Frank van Polanen Petel (links) en Marc Boekenstijn zijn trots op de producten die in hun leerwerkbedrijven worden gemaakt.

DELFT – Stichting Stunt gaat verhuizen. Het re-integratie – en activeringscentrum groeit uit zijn jasje aan het Crommelinplein en zal rond de zomer een loods betrekken bij het kringloopbedrijf aan de Rotterdamseweg.

Bij Stunt worden mensen opgevangen die in een uitkeringssituatie verkeren. Zij worden met veel inzet en een leer-werkplek geholpen het leven weer op de rails te krijgen. “We werken met twintig medewerkers. We zijn een Delftse stichting en we willen ook Delfts blijven”, zegt Marc Boekenstijn, één van de drijvende krachten achter Stunt.  “Onze deelnemers in trajecten hebben problemen van verschillende aard. Als eerste brengen we die in kaart en vervolgens kiezen we er hulp bij. De kern van het project is het feit dat de mensen gaan meewerken in een van onze leer-werk-bedrijven met als uiteindelijk doel een nieuwe toekomst.”


Stunt beheert een aantal bijzondere leer-werk-bedrijven. “We hebben de Canal Hopper Delft in ons pakket, maar ook een fietsenbedrijf, een naaiatelier, een klusbedrijf, een pc-werkplaats en een upcycle-werkplaats waarin we lifestyle-artikelen maken van gebruikte fietsonderdelen”, legt Frank van Polanen Petel uit. “We peilen constant de behoeftes die in de samenleving bestaan en springen daar op in. Voor onze medewerkers vormen de projecten een schitterende leerschool. De mensen die de Canalhoppers bemannen bijvoorbeeld. Ze trainen hun sociale vaardigheden tijdens de omgang met de klanten. Ze ontwikkelen technische vaardigheden bij het onderhouden van de schepen, ze leren plannen, noem maar op. Het klusbedrijf PlusKlus is van de grond gekomen in samenwerking met een aantal woningbouwcoöperaties. Die hadden behoefte aan een bedrijf dat eenvoudige aanpassingen in huizen kon aanleggen, zodat mensen langer zelfstandig in hun eigen omgeving zouden kunnen wonen. Het werk doet zich vooral voor in sociaal zwakkere wijken, vaak de wijken waar onze cliënten ook wonen.”

Prachtige uitwerking
Werken bij Stunt heeft een prachtige uitwerking op de deelnemers. “Ze hebben een echte baan en zijn trots op hun werk omdat ze zinvolle dingen maken en doen. Er worden binnen onze bedrijven schitterende dingen gemaakt van, meestal afgeschreven, materiaal. Zo maken we van afvalhout een schitterende kratasjeekoffer, gemaakt van hout en fietsbanden. Onze houten kratjes, lampen, meubels en andere producten worden gebruikt en verkocht in Delftse bedrijfjes als Kistje vol Smaak, Lu-st, Kek en bij Delft Marketing. In onze pc-werkplaats worden ter beschikking gestelde pc’s leeggemaakt en helemaal opgeknapt. Ze worden gekocht door mensen die zich geen nieuwe pc kunnen veroorloven. Als ze een traject van negen maanden hebben afgerond dan gaan de meesten aan de slag bij Werkse, het werkbedrijf voor de regio.”


Het onderkomen van Stunt aan het Crommelinplein biedt onvoldoende plaats aan al die creatieve re-integreerders. “Daarom hebben we contact gezocht met het kringloopbedrijf aan de Rotterdamseweg. Daar kunnen we onze werkplaatsen uitbreiden en starten we een lunchrestaurant met terras aan de Schie, gerund door deelnemers”, verklaart Marc Boekenstijn de op handen zijnde verhuizing. “We starten daar een nieuw upcycle-centrum waar we samen met het Kringloopbedrijf nog meer nieuwe, duurzame waarden aan ons werk kunnen toevoegen en waar onze deelnemers nog meer plezier zullen beleven aan hun werk.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12