Afbeelding

Hemd van het Lijf: Nick Suyker

vaste rubrieken

Editie: Week 33, Jaargang 21 |

Nick Suyker (14) is aan het begin van zijn vakantie samen met zijn oom in een week naar Parijs gefietst.

1. Waarom wilde je hier, op de Brasserskade, worden gefotografeerd?
“Omdat hier onze tocht zo ongeveer begon. Mijn oom woont in Ypenburg en daarom zijn we vanaf hier begonnen met fietsen. Een week later kwamen we aan op de Champs-Élysées.”

2. Hoe ben je op het idee gekomen om naar Parijs te fietsen?
“Mijn opa heeft het vroeger een keer met mijn oom en mijn moeder geprobeerd, maar zij hebben Parijs niet gehaald. Het leek mij wel leuk om het ook eens te proberen. In mijn oom had ik een goede reisgenoot, want hij was al eens naar Rome gefietst. Het was goed dat hij erbij was, want ik heb veel goede tips van hem gehad tijdens de reis.”


3. Heb je altijd al iets met fietsen gehad?
“Nee, eigenlijk helemaal niet. Wel ben ik best sportief: ik korfbal bij DES en ik loop vaak hard. Fietsen is natuurlijk wel heel iets anders dan die sporten en dat heb ik onderweg ook wel gemerkt. Er zijn momenten geweest dat ik het wel heel zwaar vond. We hadden ons wel voorbereid door een aantal grote rondes te rijden, maar dan rustte je de dag erna goed uit. Dat kon nu niet.”

4. Heb je een goed doel aan je actie gekoppeld?
“Nee, maar daar heb ik wel over nagedacht. Het leek me een goed idee om bijvoorbeeld geld in te zamelen voor KiKa. Het zou heel veel werk met zich meebrengen om dit te organiseren, daarom ben ik er niet aan begonnen. Mijn doel was om Parijs te halen en dat is me gelukt.”


5. Wat vonden je vrienden ervan dat je naar Parijs ging fietsen?
“Ik kwam aan het begin van dit jaar op het idee om het te gaan doen en toen verklaarden ze me allemaal voor gek. Ze zeiden dat ik het toch niet ging redden, maar uiteindelijk heb ik laten zien dat ik het wel kan. Zelf gingen ze liever voor een rustige, niet zo actieve vakantie. Daar ben ik nu van aan het genieten.”

6. Wat is het leukste wat je tijdens je tocht hebt meegemaakt?
“Dat was wel het fietsen door de Ardennen. Er zitten daar een aantal heel pittige klimmetjes en daarbij is het uitzicht er prachtig. We hebben tientallen kilometers langs maïs- en graanvelden gereden; dan waardeer je het wel als je door de bossen rijdt. Er zijn meer mooie herinneringen, bijvoorbeeld toen we op een plek aankwamen waar volgens de kaart een camping was. Deze camping bestond niet meer en toen mochten we onze tent bij mensen in de achtertuin opzetten.”


7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik ervoor zorgen dat er meer sportactiviteiten worden georganiseerd en dat er meer sport- en spelveldjes in de stad komen. Ik ben zelf echt een buitenkind en denk dat het alleen maar goed is als er meer jongeren naar buiten gaan om samen plezier te hebben.”

8. Hebben jullie tijdens de tocht veel pech gehad?
“Dat viel heel erg mee. Het is één keer gebeurd dat mijn ketting eraf is gelopen. Daarbij hebben we één keer op vijfhonderd meter van een camping een lekke band gekregen en toen we op die camping aankwamen kregen we te horen dat er geen plek was voor trekkerstentjes. Uiteindelijk is het ons toch gelukt. Daarnaast was het wel pech hebben dat we bijna heel de weg wind tegen hadden.”


9. Zie je jezelf ooit nog aan de Tour de France meedoen?
“Absoluut niet. Fietsen is een leuke hobby, maar wielrennen is niets voor mij. Ik vond het hartstikke leuk om met mijn oom te fietsen en ben er trots op dat ik het tot aan de Champs-Élysées heb gered.  Maar ik zal het op korte termijn niet nog een keer doen. Ik ga nu op zoek naar een andere stunt.”

10. Hoe zijn jullie uiteindelijk thuisgekomen?
“We zijn natuurlijk naar de Champs-Élysées gereden. De rotonde hebben we niet genomen, omdat het daar wat verkeer betreft altijd een drukte van jewelste is. Mijn ouders stonden ons in die lange winkelstraat op te wachten en hadden een fietsenrek bij zich, zodat ze ons konden thuisbrengen. Dat was wel nodig ook, want mijn oom moest de dag erna weer gewoon aan het werk.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12