Hemd van het Lijf: Jan Boumans

vaste rubrieken

Editie: Week 12, Jaargang 22 |

Jan Boumans (64) is bezig aan zijn laatste weken als accountmanager bedrijven bij de Gemeente Delft.

1. Waarom wilde je hier, voor de IKEA, worden gefotografeerd?
“Omdat dit een tastbaar bewijs is van mijn eerste grote opdracht voor de gemeente Delft. Ik kwam in 1998 in dienst als de eerste accountmanager bedrijven en in 1999 kwam IKEA met de mededeling dat ze wilden uitbreiden. Dat betekende meteen een mooie klus, waarvan ik veel geleerd heb.”

2. Wat houdt de functie accountmanager bedrijven precies in?
“Toen ik hier kwam, was er nog helemaal niets. Ik heb dus vooral in het begin heel veel vrijheid gehad om het in te vullen en dat beviel me geweldig. De taak houdt vooral in dat je het eerste aanspreekpunt van de Gemeente bent voor bedrijven. Als je als ondernemer iets wilt, krijg je al gauw met de Gemeente te maken. Daarbij denk je in het belang van de bedrijven en ga je met collega-ambtenaren in overleg over wat de Gemeente voor de ondernemers kan betekenen.”

3. Hoe ben je vanaf nul met dat werk begonnen?
“Ik heb echt heel wat pionierswerk verricht. Het was belangrijk om vooral snel in contact te komen met ondernemers. Zo ben ik als adviseur bij de besturen van ondernemersverenigingen gaan zitten als zij vergaderden en ben ik ontzettend veel netwerkborrels afgegaan. Het gaat er in dit werk voornamelijk om dat ondernemers je kennen en je weten te vinden.”

4. Welke eigenschappen maken jou tot een goede accountmanager bedrijven?
“Het is vooral belangrijk dat je openstaat voor de bedrijven. Ik wil graag alles over ze weten; op die manier kun je ze ook het best helpen. Daarnaast ga ik ook altijd op zoek naar ‘de vraag achter de vraag’. Vaak zeggen bedrijven iets te willen, maar zijn er, als je de kern van de problemen kent, andere opties waaraan ze zelf niet gedacht hebben. Verder moet je de ondernemersbelangen ook goed op je collega-ambtenaren weten over te brengen.”

5. Ben je altijd al zo goed in het netwerken en onderhandelen geweest?
“Eigenlijk wel ja. Al van jongs af aan probeer ik over prijzen te onderhandelen. Het is leuk om te zien dat dit, als je het in alle redelijkheid doet, vaak nog helpt ook. Daarnaast is het bij ondernemers ook vaak goed om in vergelijkingen te praten. Als ze bijvoorbeeld boos zijn dat een bestemmingsplan hun uitbreidingsplannen in de weg zit, dan vraag ik wat zij ervan vinden als er een Rijksweg in hun tuin komt te liggen. Dan begrijpen ze het vaak wel.”

6. Hoe staat ondernemend Delft er op dit moment voor?
“De leegstand valt hier heel erg mee. Daarnaast is er een heel aantal groeiende en bloeiende bedrijven in de kennisindustrie. Hierbij moet men wel opletten dat de productiebedrijven, die de meeste arbeidsplaatsen opleveren, niet naar de achtergrond verdwijnen. Verder zie je dat men last heeft van de crisis, maar dat ondernemers de laatste tijd ook weer meer durven.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik minstens zes keer per jaar met het voltallige college op werkbezoek gaan bij een bedrijf. Ik zeg er expres ‘met het voltallige college’ bij, omdat bedrijven raakvlakken hebben met alle portefeuilles. Ook al zou je dat in eerste instantie misschien niet verwachten.”

8. Is er door de jaren heen veel veranderd in je werk?
“Heel wat ja. De digitale dienstverlening breidt steeds verder uit en dat is denk ik een goede ontwikkeling, omdat je dan nog sneller geholpen kunt worden. Verder is het Ondernemersfonds een geweldig instrument om betrokkenheid bij ondernemers te creëren. Daarnaast is er ook een mooi potje voor taken in een gebied, waarbij ondernemers vaak al snel naar de Gemeente wijzen.”

9. Hoe kijk je terug op de afgelopen 16 jaar bij de gemeente Delft?
“Dat is voor mij een heel mooie tijd geweest, waarin ik met heel veel vrijheid iets op het kunnen zetten. Daarnaast kent Delft heel veel mooie en goede ondernemers en ambtenaren waarmee het heel fijn werken was. Ook zijn er projecten, zoals bijvoorbeeld de IKEA, waar ik best een beetje trots op ben.”

10. Wat ga je na je pensioen doen?
“Op donderdag 24 april vieren we mijn afscheid in het Postkantoor. Mijn vrouw werkt in het onderwijs en maakt het schooljaar af. Daarna trekken we met de caravan naar het zuiden en zien we wel wanneer we terugkomen. Verder is het filmen en monteren een hobby van me waar ik veel tijd in zal gaan stoppen. Ik denk dus niet dat ik me zal gaan vervelen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12