Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Zo hier en daar staan er monumenten, beelden en andere speciale bouwsels in Delft waarvan je het bestaan pas weet als iemand je er op wijst. Zoals blijkt uit de fraaie foto van een monument met een ploegje jonge mannen er omheen. Het zou in het Kalverbos staan.

Fotograaf Willem de Bie toog naar het bos - steeds minder - met deze weidse benaming en: kon eerst niets vinden. Totdat hij zich realiseerde dat het Kalverbos in vroeger jaren nog niet door een brede weg annex trambaan werd doorsneden. En inderdaad: aan de overkant van de weg, naast wat eens Hotel Wilhelmina was geweest, trof hij het monument aan. Wilhelmina is ook de beeltenis die het bouwwerk siert. Een aantal Delftenaren heeft hier heel wat voetstappen staan, vooral jeugdige Delftenaren die werkzaam waren bij de Jeugdwerkvoorziening. Er was een enorme werkloosheid, zodat men alles aanpakte wat zich voordeed. Als vrijwilliger bij de Jeugdwerkvoorziening deed je allerlei klussen voor halve dagen per week. Delftse jongeren verdienden daar vijf gulden per week mee, een soort zakcentje.

Het werk was van allerlei soort: grafzerken schoonmaken op begraafplaats Jaffa, bagger lossen aan de Tweemolentjeskade, plantsoenen schoonhouden en meer van dat werk. In 1938, het jaar waarin de toenmalige koningin Wilhelmina haar 40-jarig jubileum vierde, werd het monument in het Kalverbos gebouwd. Er werd een speciale put voor gegraven, stenen gesjouwd, terwijl vakmensen zorgden voor het metselwerk. Zoals gezegd is het Kalverbos tegenwoordig niet zo veel bos meer. Ook de koppeling van Wilhelmina’s monument en het hotel met dezelfde naam is vergane glorie. In de jaren ‘80 werd het hotel gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Zo zijn er op allerlei plekken in de stad verhalen te vertellen en natuurlijk foto’s te maken. Ter ‘leering ende vermaeck’, heette dat ooit in oud-Nederlands. Anno 2014 gewoon ‘Dubbel Delft’.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12