Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

‘Je straatje schoonvegen’ is een uitdrukking die nu een wat negatieve klank heeft. Iets met je fouten verdoezelen. De oorsprong is een stuk positiever: regelmatig, soms zelfs dagelijks, ging men – in de jaren ‘60 vooral de ‘huisvrouw’ - het straatje voor de huisdeur schoonvegen. Om daarna met een emmer met water en groene zeep het karwei af te maken.

Had je water in de buurt, zoals de vrouw op de foto op de Voldersgracht, dan schoof je het zeepwater inclusief de vuilresten gewoon daar in. Water was iets wat ook vuil afvoerde. Het Delftse water is anno 2014 vooral een toeristische trekpleister en natuurlijk een plek waar de in de Prinsenstad studerende jongeheren hun eigen water bijvoegen en het, vaak na de nodige alcoholische versnaperingen, ook zien als fietsenstalling.

Wat dan wel weer werkgelegenheid genereert voor gemeenteambtenaren met een vuil- annex fietsboot. Op de foto’s is de Voldersgracht te zien vanaf het bruggetje op de splitsing van het Vrouwjuttenland en het Vrouwenregt. Delft is een stad met veel fraaie grachten en andere waters, waardoor veel verbindingen door middel van bruggen zijn gemaakt. Delft was - en is - van buitenaf ook goed toegankelijk voor verkeer over water. In het verleden vormden veel trekschuiten, waarop zowel mensen als goederen werden vervoerd, de verbinding met de stad. Ook veel handelswaar bereikte Delft over water; de Kolk en het Noordeinde zijn bekende historische aanlegplaatsen. En natuurlijk allerhande groente en fruit vanuit het Westland. Tot diep in de vorige eeuw voeren platbodems af en aan bij de Delftsche Groenteveiling, eerst gesitueerd aan de Westvest en later langs de Buitenwatersloot bij Den hoorn.

De brug op beide foto’s is een boogbrug met als naam ‘Schreibrug’, waarvan de naam is ontleend aan het feit dat de brug schrijlings over het water ligt. Ook de naam ‘Brilbrug’ komt in de geschiedenis voor en is afkomstig van het pand op de hoek van de Voldersgracht en het Vrouwjuttenland, dat tot in het begin van de twintigste eeuw ‘De Bril’ heette. Overigens kan de brug wel een opknapbeurtje gebruiken. De deze week gemaakte foto toont een flinke scheur.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12