Afbeelding

Hemd van het Lijf: Michael Halve

vaste rubrieken

Editie: Week 45, Jaargang 20 |

Michael Halve (47) publiceerde onlangs zijn tweede boek ‘Gek van Italo’, waarin hij over zijn passie voor Italo-muziek vertelt.

1. Waarom wilde je hier, bij de voormalige Platenhoven, worden gefotografeerd?
“Omdat ik een boek geschreven heb over Italo-muziek en de winkel die hier vroeger zat een belangrijke rol speelt in het verhaal. Hier heb ik namelijk een Italo-plaat gekocht die zeer zeldzaam bleek te zijn.”

2. Hoe ben je ooit begonnen met schrijven?
“Ik vond schrijven eigenlijk altijd al heel leuk en in 2007 bracht ik mijn eerste boek ‘Hier komt stront van’ uit. Verder is Italo Disco, een muziekstroming uit de jaren tachtig van de vorige eeuw een grote hobby van me, die uiteindelijk is uitgegroeid tot een passie. In dit boek beschrijf ik hoe deze passie is ontstaan.”

3. Wat is er zo mooi aan Italo Disco?
“Het is een muziekstroming die voortbouwt op de discomuziek uit het eind van de jaren zeventig en die zeer melodieus is. Een voorbeeld dat iedereen kent is het nummer ‘Dolce Vita’ van Ryan Paris uit 1983. Ik vond de muziek te gek en bleef maar kopen. Mijn vrienden kochten een brommer, ik kocht platen. Die muziek is dan ook altijd een passie voor me gebleven.”

4. Een passie houdt niet op bij het luisteren naar de muziek; wat heb je er nog meer mee gedaan?
“Ik heb door de jaren heen een grote collectie van Italo-muziek verzameld en ik ben ook dj bij internet radiostation Fantasy FM dat te beluisteren is via www.italo.nu. In de jaren tachtig werkte ik voor de illegale radiopiraat Eldorado, die aan de Hugo de Grootstraat gevestigd was en was ik de vaste dj bij Soos Dinges in de Kappeijne van de Coppellostraat.”

5. Wat kunnen de lezers van ‘Gek op Italo’ verwachten?
“Het boek begint in de jaren negentig met een ontmoeting met een onbekende Italo-fan. We zijn samen op bezoek bij iemand die in het bezit is van een bepaalde plaat en hij zegt dat er maar één exemplaar van die plaat in Nederland is. Ik zeg dat dat niet het geval is, want ik heb die plaat ook thuis staan en hier bij de Platenhoven gekocht. De onbekende biedt vijfhonderd gulden voor die plaat.”

6. Het boek is dus autobiografisch?
“Inderdaad. Ik vertel over mijn fascinatie voor Italo-muziek. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de zoektocht naar speciale exemplaren, iets waar iedere verzamelaar zich wel in zal herkennen. Ook vertel ik over mijn tijd bij radio Eldorado en over andere zaken die ik heb meegemaakt, zoals de Italo-feesten waar ik gedraaid heb en de ontmoetingen die ik heb gehad met bekende Italo-artiesten.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik in de eerste plaats Ypenburg annexeren. Daarnaast zou ik de wethouder sport de opdracht geven om een kunstgrasveld bij SV Wippolder neer te leggen.”

8. Schrijven of Italomuziek?
“Dat is een lastige, maar dan ga ik toch voor de muziek. Het allerleukste is natuurlijk om je passies te combineren, dat heb ik in dit boek gedaan. Er is niets zo leuk als over je passie vertellen. Dit boek is dan ook compleet anders dan ‘Hier komt stront van’, dat over relaties gaat en dat niet autobiografisch is.”

9. Je hebt een boek over muziek geschreven; wat is jouw favoriete muziekboek?
“Over muziek zelf lees ik eigenlijk niet zoveel boeken. Maar ik heb onlangs bijvoorbeeld wel de biografie van Freddy Mercury gelezen en dat vond ik een heel bijzonder boek. Ook van de biografie van Keith Richards heb ik genoten. Buiten de muziek vind ik Joe Speedboot en Caesarion van Tommy Wieringa ontzettend goed. Zijn laatste boek ‘Dit zijn de namen’ vond ik minder.”

10. Waarom moet Delft ‘Gek van Italo’ gaan lezen?
“Dat moet helemaal niet, maar ik denk dat het voor mensen uit mijn generatie, die de muziek een beetje kennen, een feest van herkenning is. Het boek neemt je mee naar discotheken, platenwinkels en andere locaties die voor mensen die toen jong waren en van de muziek houden heel herkenbaar zijn. Het boek ligt niet in de winkel. Mensen die het boek willen aanschaffen kunnen terecht op mijn website www.michaelhalve.nl.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12