Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Sevket Kurnaz

vaste rubrieken

Editie: Week 34, Jaargang 20 |

Sevket Kurnaz (24) is leider van de Delftse toneelgroep Theater/Tiyatro. In september speelt zijn theatergroep de door hemzelf geschreven voorstelling Oorlog.

1. Waarom wilde je hier, in het Falie Begijntheater, worden gefotografeerd?
“Omdat dit het eerste theater is waar ik op de planken heb gestaan. Toen ik twintig jaar was, heb ik me opgegeven bij het Delfts Toneel Gezelschap en hier voorstellingen gespeeld. Bovendien spelen we hier op de vrijdagen en zaterdagen in september de voorstelling Oorlog.”

2. Wanneer ben je begonnen met toneelspelen?
“Ik heb het altijd al gewild. Door mijn drukke werkzaamheden in de grondbouw heb ik me tot een aantal jaar geleden nooit in het culturele circuit begeven. Het was wel duidelijk dat ik altijd al iets in de toneelwereld wilde doen. Toen ik eenmaal een jaar speelde, ben ik zelf begonnen met schrijven.”

3. Is er niet een heel groot contrast tussen je werk in de grondbouw en het toneel?
“Dat is er zeker, ja. Het werk in de grondbouw is erg zwaar, maar het is de manier waarop ik al zes jaar mijn geld verdien. Het toneel is mijn grote passie. Mijn collega’s snappen dat niet en zeggen altijd dat ze het niet achter me hadden gezocht.”

4. Wat is zo leuk aan toneel?
“Wat ik erg leuk vind is om mijn eigen ideeën aan het publiek te laten zien. Ik laat de mensen zien hoe ik over de samenleving denk door mijn eigen stukken te schrijven. Dat heb ik ook altijd al willen doen. Bij het schrijven van de stukken heb ik veel steun aan Rob Linthorst, die mijn stukken redigeert. Ik heb hem leren kennen toen we allebei een rol speelden in het stuk Elckerlijc. Hij speelt bovendien mee in de voorstelling Oorlog.”

5. Waar haal je de inspiratie voor je stukken vandaan?
“Die haal ik uit de wereld om me heen. Het kan gaan over artikeltjes die ik in de krant lees, maar ook over verhalen van de mensen om me heen. Verder ben ik geïnteresseerd in politiek en kan ik ook daaruit inspiratie halen. Een thema dat ik erg interessant vind is de multiculturele samenleving.”

6. Waar gaat het stuk Oorlog over?
“Het is een verhaal dat een vriend van me is overkomen. Het gaat over zijn opa in Turkije. Die was aan het dementeren en dat verschijnsel kenden ze in Turkije nog niet helemaal. Daarom werd hij mishandeld en is hij uiteindelijk overleden. Thema’s die me hierbij hebben geïnspireerd zijn het verschil tussen jongeren en ouderen, drugsverslaving, gothic en sadisme.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik er in elk geval voor zorgen dat kunst en cultuur worden gestimuleerd. Er zijn veel verschillende vormen en er is voor iedereen wel iets wat in de smaak valt. Dat kan alleen voort blijven bestaan als er ook geld voor is. Verder zou ik ook vooral aandacht besteden aan de multiculturele samenleving en duidelijk maken dat er niet in termen als ‘wij’ en ‘zij’ moet worden gedacht, maar dat we er met z’n allen iets moois van moeten maken.”

8. Wat is Theater/Tiyatro voor een toneelgroep?
“Het is een groep van vooral jonge mensen. We zijn drie jaar geleden onder de vlag van de Nieuwe Academie begonnen en hebben ook onderdeel uitgemaakt van het Delfts Theater Gezelschap. Ik ben op dit moment de enige maker, waarbij ik heel veel steun heb van Rob Linthorst. Op de vrijdagen en zaterdagen in september spelen we Oorlog, de eerste voorstelling die ik zelfstandig gemaakt heb.”

9. Wil je het publiek iets meegeven met je werk?
“Jazeker, er zit altijd wel een boodschap in, maar dat kan van alles zijn. Zo heet de volgende voorstelling bijvoorbeeld slechte vrouwen en die gaat over prostituees. In de voorstelling gaat het vooral om de verhalen erachter. Hierin wil ik duidelijk maken dat er over die vrouwen snel vooroordelen zijn, terwijl de lieden die oordelen hen niet eens kennen.”

10. Waarom moet het publiek naar Oorlog komen kijken?
“Omdat er genoeg mogelijkheden voor zijn. We spelen op de zaterdag 1, 8, 15, 22 en 29 en op de vrijdagen 7, 14 en 28 september. Tijdens de voorstelling komt het publiek meer te weten over hoe ik denk dat de samenleving in elkaar zit. Verder laat ik mensen zien hoe ver mensen kunnen gaan om te krijgen wat ze willen of waartoe mensen door jaloezie allemaal in staat zijn. Geïnteresseerden kunnen altijd een kijkje nemen op onze website www.TheaterTiyatro.nl of www.facebook.com/Theater Tiyatro.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12