Afbeelding

Wat ik zeggen wil - 16 September 2012

vaste rubrieken Wat ik zeggen wil

Editie: Week 38, Jaargang 20 |

Lezers schrijven en mailen naar Delft op Zondag
Brieven maximaal 300 woorden, Anonieme brieven en reacties op advertenties worden niet geplaatst

DELFT – Ik heb vorige maand in de krant Delft op Zondag de drie artikelen gelezen over hoe de Gemeente Delft omgaat met 65-plussers die huishoudelijke hulp hebben aangevraagd of al hebben. Ik heb huishoudelijke hulp aangevraagd. Er kwam vervolgens een Wmo-beambte bij mij thuis. Ik gaf haar een stevige hand. Dat was één van de redenen waarom m’n aanvraag is afgewezen. Gaat de wethouder zorg, Raimond de Prez, ook zo met z’n eigen oma om? De Wmo-beambte zei dat ik een ergotherapeut kon krijgen, die dan uitlegt hoe ik op een trap moet staan en er zijn hulpstukken om op ooghoogte alles schoon te maken. Ik vind dat de Gemeente Delft schandalig omgaat met de oudere medemens. Volgens minister Schippers is een huishoudelijke hulp alleen maar voor poetsen. De ouderen moeten zelf maar voor een huishoudelijke hulp zorgen. Alleen als er niemand is zal de Gemeente er in voorzien. De Gemeente Delft zegt dan wel dat de familie en de kinderen maar moeten helpen, maar mijn familie woont buiten de stad en kinderen heb ik niet.

.J.M.C. van der Smeede, Delft

DELFT – Het Delftse College van B en W heeft jaren geleden in haar wijsheid besloten om de oude lijm- en gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg voor ongeveer 6,5 miljoen euro te kopen. Vervolgens werd het omgevormd en geschikt gemaakt voor evenementen. Dat is gelukt, maar er worden maar weinig evenementen georganiseerd. Het terrein overleeft met subsidie van de gemeenschap. Het lijkt steeds meer een geitenwollensokplek te worden. Om de aankoop verantwoord te laten lijken werd gezegd dat het goed was, want de Markt – waar veel werd georganiseerd – zou daardoor worden ontlast. We kennen het verhaal van de kermisexploitanten die aan de Rotterdamseweg geen kermis wilden organiseren. Het College koos vervolgens de weg van de minste weerstand en besloot dat de kermis de volgende jaren weer op de Markt plaatsvindt. Studentenvereniging hebben in al hun geleerdheid besloten om de Markt te gebruiken om hun verenigingen te promoten. Dat ze tijdens die promotie zo hard muziek draaien dat ieder normaal mensen denkt ‘ik loop wel een straatje om’, zegt genoeg over de opgedane kennis van de studenten. Dan de Taptoe Delft, die terug is van weggeweest. Ondernemers op de Markt hebben heel veel last van de frequentie van evenementen op de Markt. Elke week is de donderdagse weekmarkt. Dan moeten ondernemers een deel van hun terras verwijderen en het de volgende dag weer opbouwen. Tijdens de kermis hebben ze een week lang geen terras. Tijdens de OWee blijven bezoekers weg door geluidsoverlast. Tijdens de Taptoe Delft hadden ze weer acht dagen omzetverlies omdat de Markt was verhuurd aan Stichting Taptoe Delft. Ondernemers mochten geen terras plaatsen vanwege twee muziekuitvoeringen van 2,5 uur, want dat geeft acht dagen tribunes en logistiek. Tegelijkertijd waren vorig weekend de Open Monumentendagen. Leuk voor alle toeristen die op de Markt kwamen kijken naar Delftse monumenten. Ze keken naar tenten en tribunes. Foto’s maken van de kerk of het stadhuis was onmogelijk. Ondernemers op de Markt schatten hun omzetverlies tijdens de Taptoe op 250.000 euro.

We moeten concluderen dat het toenmalige College van B en W goede bedoelingen heeft gehad, maar tijdens de uitvoering van het project zijn grote fouten gemaakt omdat er met diverse belanghebbenden geen rekening is gehouden. We willen het stadsbestuur adviseren om de gemaakte fouten alsnog te bezien – en daarna te repareren – en na te denken over enige vorm van dispensatie. Dit kan door vermindering van het terrasgeld. Maak vervolgens de keuze tussen evenementen organiseren op een evenemententerrein of op de Markt. Namens de ondernemers van de Markt en andere belanghebbenden.

Peet Smit, Delft

DELFT - Zoals iedereen weet, kelderen de huizenprijzen. In de krant Delft op Zondag van 27 mei jl. viel te lezen dat in april 2012 de prijs van koopwoningen in Delft, in alle sectoren, 5,2 procent lager was dan in april 2011. Een maand later, in mei, lag de waardedaling van huizen in Delft ten opzichte van een jaar eerder zelfs op 5,5 procent. In januari 2012 was die waardedaling ten opzichte van een jaar eerder 3,4 procent (NRC Handelsblad, 21 juni jl.). Volgens de gegevens van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, daalde de waarde van appartementen in Delft in het tweede kwartaal van 2012 zelfs met 12,6 procent.Toch meldde de Delftse wethouder van financiën Lucas Vokurka afgelopen week dat de OZB — de Onroerend Zaak Belasting, die huiseigenaren over de waarde van hun huis moeten betalen — in het komend jaar met 1,5 procent omhoog gaat. Dat zou dan overeenkomstig zijn met de inflatiecorrectie. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat in Delft de OZB-belasting, die bepaald wordt op basis van de waarde van een huis, geen gelijke tred houdt met de reële waardevermindering van huizen. De belasting die gemeenten heffen op huiseigenaren, de zogeheten WOZ-beschikking, heeft niet alleen gevolgen voor het bedrag aan OZB-belasting dat men betaalt, maar is ook van invloed op allerlei andere factoren, zoals de heffing op water, afval en riool, het eigenwoningforfait en de belasting die eventuele erfgenamen betalen. Mede daarom doen Delftenaren er verstandig aan het komend jaar massaal bezwaar aan te tekenen tegen de onterecht verhoogde OZB-belasting die Vokurka denkt binnen te halen. Dat zo’n protest echt zinvol is, valt na te lezen in het artikel van Erica Verdigaal, ‘Te hoge WOZ-waarde? Gewoon even protesteren’, in NRC Handelsblad van 3 maart jl.

I. Groeneweg, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12