Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 20, Jaargang 21 |

Rolf Katte (rechts) (47) begon in 2011 in de voormalige Kabelfabriek aan de Schieweg samen met Paul Battem De Delftse Stadsbrouwerij De Koperen Kat.
1. Waarom wilde je hier, in brouwerij De Koperen Kat, worden gefotografeerd?
“Omdat dit is waar we onze bieren maken. Op dit moment zijn dat vijf vaste bieren die het hele jaar door te verkrijgen zijn en drie seizoensbieren. Paul en ik brengen hier heel wat tijd door.”
2. Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bierbrouwerij te beginnen?
“Paul en ik zijn eens mee geweest met de bierhistorische rondwandeling van Aad van der Hoeven. Toen we terugkwamen zei ik meteen dat ik de dag erna naar de Kamer van Koophandel zou gaan om me aan te melden als Brouwerij. Dat heb ik gedaan en zodoende zijn we de oudste brouwerij van Delft.”
3. En toen zijn jullie meteen begonnen?
“We hadden nog geen idee hoe we het invulling wilden geven, maar konden al snel een twintig literketel lenen. Bij de eerste keer ging er van alles mis tijdens het brouwen van ons blondbier ‘Blonde Anouk’. We hadden bijvoorbeeld geen suiker, dus hebben we er poedersuiker ingedaan en er kwam –volgens een aantal- ook een druppel bloed in. Tot onze eigen verbazing smaakte het ons erg goed en we wilden rustig aan kijken wat we er verder mee konden doen.”
4. Waar staan jullie inmiddels?
“We hebben een tweehonderd liter brouwketel waarin we drie keer per week gaan brouwen en twee vijftig liter ketels die we vooral tijdens onze workshops gebruiken. We hebben in het begin op internet opgezocht aan welke eisen bepaalde speciaalbieren moesten voldoen en zijn daarmee zelf gaan experimenteren door met de receptuur te spelen. Inmiddels hebben we vijf vaste bieren en drie seizoensbieren. Ik sluit niet uit dat er in de toekomst nog meer bieren bij komen.”
5. Heb je altijd al iets met bier of het brouwen ervan gehad?
“Met het brouwen niet, maar wij houden wel van een speciaalbiertje. We gingen bijvoorbeeld regelmatig naar speciaalbier cafés of brouwerijen. Ik vind dat als je voor een biertje gaat zitten, dat het dan wel een (lokaal) speciaalbier moet zijn, want een pilsje is overal te krijgen. Met brouwen zijn we bijna twee jaar geleden begonnen en het gaat steeds beter.”
6. Gebruik je ook streekproducten in je bier?
“Dat is erg lastig, want er zijn weinig ingrediënten die in de omgeving worden gemaakt. Wel kwamen we een jaar geleden bij een imker in Schipluiden en daar hadden ze lindehoning. Dat gebruiken we voor ons Lindebier, het Weizenbier dat naar mijn jongste dochter Linde is genoemd. Verder is het een droom om ooit een “uniek” bier te brouwen.
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… wil ik opmerken dat de horeca in Delft een stuk toegankelijker is dan een jaar of vijftien geleden. Verder vind ik dat hij zijn oor veel meer te luister moet leggen bij de Delftenaren en de bedrijven in Delft. Daarnaast vind ik dat ambtenaren bij het verlenen van vergunningen aan mensen met een goed initiatief weleens wat soepeler mogen zijn. Dit soort initiatieven zijn goed voor de stad Delft, dus laat de ambtenaren hun nek ook maar eens uitsteken.”
8. Wat is je favoriete speciaal bier buiten dat van De Koperen Kat?
“Ik vind de bieren van brouwerij ’t IJ uit Amsterdam erg goed en dan vooral het Paasij. Hun hoofdbrouwer Roel, is hier al een paar keer geweest en vindt het erg gezellig bij ons. Verder houd ik onder andere van een Sint Bernardus Tripel. Paul vindt Westmalle Tripel het lekkerste speciaal bier. Helaas komt het er de laatste tijd niet zo vaak van om samen even naar de kroeg te gaan.” 
9. Wat vind je het leukste van bijna twee jaar De Koperen Kat?
“Vooral dat we voor onszelf hebben laten zien dat we bier kunnen brouwen en dat het nog goed smaakt ook. Verder is de reactie van bezoekers alleszeggend. Die komen hier, drinken uit nieuwsgierigheid of beleefdheid een biertje en zijn aangenaam verrast hoe lekker het eigenlijk is. Verder is de gezelligheid voor mij altijd een vast streven, hoe meer zielen ….”
10. En hoe willen jullie deze gezelligheid bereiken dan?
“Allereerst zijn we natuurlijk voor iedereen al op vrijdag en zondag open en men kan hier workshops volgen of een feestje geven. Mensen kunnen hier altijd terecht voor een drankje met wat lekkere hapjes erbij. Het is echt heel gezellig; dat  komt denk ik mede doordat we hebben geprobeerd het zo op te zetten, zoals we zelf een proeflokaal willen aantreffen. Ten slotte lijkt het me geweldig als elke Delftenaar eens een bezoek komt om even te komen kijken en bij de oorsprong van “hun eigen” echte Delftse bieren te kunnen genieten.”(AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12