Afbeelding

Hemd van het Lijf: Leontien Schliekelmann (31)

vaste rubrieken

Editie: Week 39, Jaargang 20 |

Leontien Schliekelmann (31) werkt op de jeugdafdeling van DOK Centrum, die vanaf woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober in het teken staat van de Kinderboekenweek.

1. Waarom wilde je hier, op de jeugdafdeling van DOK Centrum, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier een groot deel van mijn tijd doorbreng. Ik verzorg educatieprojecten voor het basisonderwijs. Verder werk ik regelmatig op deze afdeling. Ik vind de jeugdafdeling dan ook de leukste van heel DOK.”

2. Heb je altijd al iets met lezen gehad?
“Zeker weten, als kind kon ik al volledig opgaan in een boek. Als ik eenmaal in een verhaal zat, kon je van alles tegen me zeggen, maar je kreeg me er niet meer uit. Inmiddels is dat misschien wel iets minder, maar ik lees nog steeds heel graag. Mijn voorkeur voor boeken is nooit veranderd, want ik lees nog steeds het liefst kinderboeken.”

3. Wat is jouw favoriete kinderboek?
“Ik weet niet of ik nu nog echt een favoriet boek heb, maar ik weet wel welk boek vroeger de meeste indruk op me heeft gemaakt. Dat is ‘Kinderen van moeder aarde’ van Thea Beckman. Het boek speelt zich af in een toekomst, waarin de aarde gekanteld is. Hierdoor is Groenland een ideale plek om te wonen, maar het verschil met nu is dat de vrouwen er dominant zijn. In deze prachtig beschreven wereld beleven twee kinderen een avontuur.”

4. Wat houdt de Kinderboekenweek bij DOK precies in?
“De kinderen kunnen hier van 2 tot en met 13 oktober nóg meer dan normaal terecht. Het thema van de week is dit jaar Sport & Spel: Klaar voor de start! Op vrijdagavond 4 oktober organiseren we het grote Kinderboekenbendebal met allemaal ontzettend leuke activiteiten. Verder komen er schrijvers op bezoek, worden er workshops georganiseerd in samenwerking met de VAK. Kortom: er is van alles te beleven.”

5. Staat het thema van de Kinderboekenweek niet haaks op het rustig lezen van een boek?
“Dat zou je in eerste instantie misschien wel kunnen denken, maar het tegendeel is waar. Mensen die hier regelmatig komen, weten dat je hier in DOK ook ontzettend leuk kunt spelen. Veel kinderen zitten hier nauwelijks stil; dat zal in de Kinderboekenweek alleen nog maar erger zijn, want er zijn voor de gelegenheid extra spellen neergezet. Verder lenen wij veel boeken uit die met het thema te maken hebben.”

6. In hoeverre speelt de fantasie van het kind een rol in de Kinderboekenweek?
“Vooral tijdens de workshops die we in samenwerking met de VAK organiseren kunnen de kinderen veel van hun creativiteit kwijt. Zo is er bijvoorbeeld een workshop stop motion-animaties maken of gaan kinderen aan de slag met beeldende kunst. Dit soort activiteiten dragen allemaal bij tot de ontwikkeling van het kind en stimuleren creativiteit.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... kreeg iedereen van mij een boek. Nu is het zo dat mensen naar de bibliotheek komen om boeken te lenen, maar ik zou elke Delftenaar een boek cadeau doen. Welk boek dat zou moeten zijn mogen de mensen zelf uitzoeken. Ze kunnen natuurlijk altijd bij de medewerkers van DOK langskomen om zich te laten adviseren.”

8. Wat is het belang van lezen bij de ontwikkeling van kinderen?
“Dat belang is ontzettend groot. In mijn ogen is het tweeledig. Aan de ene kant zien de kinderen een wereld die niet die van hen is. Ze lezen over mensen en omstandigheden die geen deel uitmaken van hun eigen leven. Een tweede punt is dat lezen ook belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen. Door leeskilometers te maken wordt de taalontwikkeling van kinderen gestimuleerd.”

9. Wordt er veel gelezen door de Delftse jeugd?
“Absoluut. Je ziet elk jaar weer dat de uitleencijfers van jeugdboeken hier in de bibliotheek stijgen. Dat betekent dat kinderen dus graag lezen. Wat leuk is om te zien, is dat er ook populaire boeken zijn die ieder kind wil lezen. Dat is ook belangrijk, want zolang er dit soort boeken gemaakt worden, blijft lezen populair onder de jeugd. Zelf heb ik nooit de ambitie gehad om zulke boeken te maken, want ik kan absoluut niet schrijven.”

10. Waarom moeten alle Delftse kinderen naar DOK komen tijdens de Kinderboekenweek?
“Omdat we naast ons gewone aanbod nog heel veel andere leuke activiteiten, workshops en spelletjes hebben. Bovendien wordt het Boekenbendebal één groot feest. Zo is er de grote Koen Kampioenshow, komen er verschillende schrijvers, waaronder Tosca Menten, langs en kunnen ze in de bibliotheek het ‘Ik zie geen bal spel’ spelen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12