Afbeelding

Studenten bedenken platform om torenhoge kosten voor boeken te besparen

Algemeen

Editie: Week 15, Jaargang 23 |

Het team Binder – Done That!, met van links naar rechts: Artiom van den Broek, Jesse Bloemhof, Eva Rikkers, docent Glenn Weisz jr., Marije Seinen en Julian Jagtenberg.

DELFT – Studenten verslinden boeken en die boeken kosten geld. En doorgaans zijn portemonnees van de studenten niet heel goed gevuld. Een team van TU-studenten heeft daarom een platform bedacht dat het makkelijk maakt om studieboeken van elkaar te huren.

Ze kwamen op het idee tijdens de Leiderschapsmodule die Glenn Weisz jr. elk jaar geeft op de TU. Daaraan wordt een Leadership Award gekoppeld. Die award is dus eind vorige maand gewonnen door het team ‘Binder – Done That!’.

Er is behoefte aan hun platform, bleek uit een onderzoek onder studenten. “We hebben een enquête gehouden en 97 procent vond studieboeken te duur”, vertelt teamlid Jesse Bloemhof. “Verder bleek 63 procent hun boeken al te delen en 80 procent zou Binder willen gebruiken.”
Dit zou het namelijk vergemakkelijken om elkaars studieboeken te lenen en te lezen. “Dat doen ze nu ook al”, weet Julian Jagtenberg. “Maar met Binder kun je heel eenvoudig zien wie bij jou in de buurt het boek heeft dat je zoekt.” Ideaal, want studieboeken zijn prijzig. “En als student kom je niet om in het geld”, weet Julian. “Daar komt bij dat studiefinanciering straks verdwijnt.” Wie wél besluit een boek te kopen kan de kosten van aanschaf met de verhuur vervolgens deels terugverdienen. Wie een boek huurt via een medestudent, is stukken goedkoper uit dan wanneer ‘ie de volle mep betaalt. Dit zou in de toekomst via de app en website van Binder mogelijk moeten worden.

Volgens hun docent Glenn Weisz jr. waren de ideeën van vijf de teams goed. “Het idee van Binder geeft echter goed antwoord op vragen, kan worden gebruikt door studenten in heel Nederland en het is een oplossing op een echt probleem”, legt hij uit. “Daarom wonnen zij de Leadership Award 2014-2015.”

Het winnende team is gretig om, wat nu nog een idee is, in uitvoering te brengen. Ze hebben met de winst van de wedstrijd al een startkapitaal van 500 euro vergaard. Ze verwachten echter 10.000 nodig te hebben om Binder operationeel te krijgen. Ze hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. “Want 80 procent van de studenten is geïnteresseerd om Binder te gaan gebruiken”, benadrukt Jesse nogmaals. “Als we bedrijven via de website en app van Binder kunnen laten adverteren, is het ook voor hen heel aantrekkelijk eraan mee te werken.” Voornaamste uitdaging zit ‘m nog in uitgeverijen die Binder minder zullen waarderen omdat het hen inkomsten kan kosten, en het studentenplatform op basis van copywright mogelijk dwarsbomen. “Maar ik weet zeker dat Binder er echt gaat komen”, zegt Julian. “Zeker met de motivatie binnen ons team.” Jesse: “En ik zou het zelf ook willen gebruiken.” Julian: “Ook vrienden geven aan dat ze zouden willen gebruiken. Ik zou het geweldig vinden als we iets kunnen doen waar we zoveel mensen blij mee kunnen maken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12