Afbeelding

Even bellen met... Corine Post

vaste rubrieken

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

De 53-jarige bibliothecaresse van de Fabritius Minibieb in de Fabritiusstraat in Delft trof maandag een leeggeroofde minibieb aan…

-Je keek, nadat je het deurtje open deed, even vreemd op?
“Ja. Ik controleer het elke keer als ik langsloop. Op zondag wissel ik de collectie om, haal ik er wat oude uit en doe ik er wat nieuwe bij. Maar maandagmiddag waren alle boeken weg. Dat is dan heel gek, als er helemaal niks meer in zit. In totaal lagen er wel 25 boeken.”

-Dat moet wel een sterke dief geweest zijn…
“Je kunt ze niet allemaal tegelijk dragen. Het was, denk ik iemand, die iets had om ze in te stoppen. Fietstassen bijvoorbeeld. Kinderen zie ik er niet voor aan. Ik heb nog in de omgeving gezocht, maar ze lagen nergens.”

-Het was wel een leergierige dief?
“Ja, dat valt – als de dief ze allemaal gaat lezen – wel te prijzen. Er zaten allerlei boeken in. Romans, thrillers, kookboeken, kinderboeken, een boek van Natuurmonumenten.”

-Gebeurt het omgedraaide ook, dat je plots boeken aantreft?
“Dat gebeurt, ja. De spelregels zijn dat je een boek mag lenen als je het weer terugbrengt. Als je ‘m wilt houden, moet je een nieuwe erin leggen. Daarnaast zetten mensen weleens tassen vol boeken bij mij voor de deur. Zo kan ik in het aanbod variëren. Dat is mooi, want het zou niet leuk zijn als er steeds dezelfde boeken in staan.”

‘DE NACHTMERRIE VAN IEDEREEN MET EEN MINIBIEB’

-Worden minibiebs vaker leeggeroofd?
“Het is wel een bekend verschijnsel. Het is de nachtmerrie van iedereen met een minibieb. Je kan vervolgens weer opnieuw beginnen. Het is zó onzinnig. Wat moet je nou met een stapel gebruikte boeken, die helemaal geen waarde hebben? Boeken zijn momenteel niet echt zeldzaam. Je kunt tweedehands boeken kopen voor 10 cent.”

-Hoe is het nu met de minibieb?
“Hij staat weer vol. Ik heb gelukkig nog genoeg voorraad om een heleboel kastjes te vullen. Ik ben er ooit mee begonnen nadat ik er onder meer in Delft op Zondag over las. Daarin stond een stuk over een minibieb in Tanthof. Ik hou van lezen en vind het hartstikke leuk dit te doen. Voorheen legde ik weleens boeken op een bankje langs de gracht, met een briefje erbij: Om mee te nemen. Die waren altijd weg. Ik vind het mooi boeken door te geven aan iemand anders. Maar dit was wel even schrikken. Alsof je je fiets op slot zet en dat ‘ie weg is als je terugkomt. Zoiets.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12