Afbeelding

Even Bellen Met...

vaste rubrieken

Editie: Week 17, Jaargang 21 |

Hans Horlings
Wethouder van Midden-Delfland

In Den Hoorn ligt de Prins Willem Alexanderhof. Moet die hof na 30 april geen nieuwe naam krijgen?

- Gaat u de naam van de hof veranderen in Koning Willem Alexanderhof?
“Dat gaan we inderdaad niet doen. Het veranderen van een straatnaam levert veel verwarring op. De bewoners van de hof wonen daar nu heel tevreden. Dat willen we graag zo houden.”

-Maar dan klopt het toch niet?
“Straatnamen worden bepaald wanneer een wijk wordt gebouwd. Het is een momentopname. Deze hof is gebouwd in 1972, kort na geboorte van prins Willem-Alexander. Het was toen een leuke uitbreiding op de al bestaande namen. Het is een herinnering aan die tijd. We hebben de Prinses Beatrixstraat ook nooit veranderd. Dat is maar goed ook, anders moesten we het nu weer terug veranderen. Wie weet klopt de naam Prins Willem Alexanderhof over dertig jaar weer. Hoewel ik natuurlijk hoop dat hij lang en gezond koning mag zijn.”

-Wie bepaalt een straatnaam gewoonlijk?
“Het is in principe een bevoegdheid van gemeenteraad. In Midden-Delfland heeft de raad die bevoegdheid opgedragen aan het College van B en W. Wij laten ons adviseren door bijvoorbeeld de historische vereniging. Per wijk wordt er een thema gekozen, iets met gebied of geschiedenis.”

 

‘WE HEBBEN DE PRINSES BEATRIXSTRAAT OOK NOOIT VERANDERD’

-Gebeurt het wel eens dat een straatnaam veranderd?
“Het wijzigen van een straatnaam gebeurt vrijwel nooit. Het besluit is niet moeilijk om te nemen, maar de uitwerking ervan is heel ingewikkeld. Er komt meer bij kijken dan het ophangen van een nieuw straatnaambordje. Zo klopt navigatie-apparatuur zoals TomTom niet meer, moet het nieuwe adres in alle administraties en bestanden worden gewijzigd en moeten bedrijven nieuw briefpapier laten drukken. Wat hoogstens gebeurt is dat - wanneer bij een hele lange straat extra huizen worden gebouwd - deze een andere straatnaamkrijgen. Soms krijgen enkele oude woningen ook die nieuwe straatnaam omdat dat qua indeling logischer is. Het veranderen van een huisnummer gebeurt iets vaker. Bijvoorbeeld wanneer er extra huizen tussen worden gebouwd. Maar vanwege de eerder genoemde problemen lossen we dat ook liever op met een A’tje, B’tje en C’tje.”

- Heeft u zelf al plannen voor de 30ste?
“Ja, ik ben rond die datum bij schoonfamilie in het buitenland. Ik ben dus helaas niet in de gemeente. Via internet ga ik alles volgen. Spannend. Ik verwacht dat het een groot feest wordt. Mijn familie in het buitenland ga ik verrassen door een oranje taart te bestellen. De bakker ter plekke zal me vast een beetje vreemd aankijken. “ (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12