Afbeelding

Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Editie: Week 12, Jaargang 21 |

Open die kerken

Pakweg vijftig jaar geleden waren toeristen nog welkom in Delft. De inzittenden van elke auto met een andere dan een blauwe kentekenplaat, werden benaderd door scholieren,
Waaronder ikzelf die met de toeristen een wandeling langs de historische highlights van Delft maakten. Er was in die tijd veel te zien en veel toeristen legden dan ook in Delft aan. De enkeling die anno 2013 het lef heeft de auto te stallen in Delft beleeft niet echt veel plezier aan het bezoek. Gemeentelijk beleid zorgt er voor dat de musea bijna allemaal verdwenen zijn uit de stad. De plaatselijke winkeliers hebben een prachtig initiatief genomen om op zondagen de tent open te houden. Geweldig plan, maar toen ik zondag een toertje door de stad maakte bleek slechts vijfentwintig procent van de voordeuren tussen de geveltjes open te staan. Bovendien zou je op zondag verwachten dat in elk geval de kerken,en het stadhuis open zouden zijn. Een kwartiertje op de Markt leerde mij dat maar liefst veertien mensen aan de deur van de Nieuwe Kerk voelden om te kijken of die open was. Maar niks van dat alles, juist op zondag is het Godshuis hermetisch afgesloten.
Als we de buitenlandse toeristen willen laten zien dat ze welkom zijn dan moeten we ze op zondag, in het kader van het door wethouder Junius zo uitbundig geprezen gastvrije parkeerbeleid, de gelegenheid geven de auto gratis weg te zetten binnen de stadsgrenzen. Bovendien moet in het kader van tussen de geveltjes maximaal vijfentwintig procent van de winkels gesloten zijn, zodat de toeristen een tijdje bij de Delftse middenstand kunnen vertoeven. En als laatste, juist op de dag des Heren moeten alle Godshuizen de deuren uiteraard uitnodigend wagenwijd open hebben staan, zodat de toerist zich aan de prachtige kerken kan vergapen. In ieder geval binnen de toeristen maanden. Helaas er zijn niet zoveel musea die met oma en opa en de kleinkinderen bezocht kunnen worden. Dood en dood zonde.

Martin Stoelinga
Onafhankelijk Delft

 

Gevels

Het eerste deel van de tekst bij ‘Dubbel Delft’ uit de krant van 17 maart is me uit het hart gegrepen. Het lijkt me dat hier een fors aandachtspunt voor de gemeente Delft ligt. Wat te denken van het prachtige winkeltje op de hoek van de Bijbelbrug, dat ontsierd wordt door de schreeuwerige reclame van een broodjeszaak? Als je kijkt naar hoe mooi boekhandel Huyser eruit ziet, van binnen, maar zeker ook van buiten, dan kan het dus wel. Delft zal het als toeristentrekpleister ongetwijfeld nog beter gaan doen. Snijdt het mes aan twee kanten.

E. Boerhout, Delft

Bezuinigen

In het kader van de bezuinigingen voor de gemeente heb ik er weer één. Hef het destructie bedrijf Avalix op en ga het huisvuil zelf weer ophalen. Grof vuil dient te worden aangemeld en klaar gelegd. Ook als de bewoner zijn best doet, is het de medewerker van Avalex die er wel voor zorgt dat met het ophalen de wijk achteruit gaat en het de gemeente weer extra geld kost. Bij mij in de straat is er met het ophalen een stuk van het grasveld verdwenen en een kantplank. Hierdoor is een gevaarlijke gleuf ontstaan waar iemand makkelijk zijn been kan breken. Ook liggen de stoeptegels nu voor het oprapen en met de regen van de laatste week wordt het snel een modderpoel. Dit is niet de eerste keer dat met de grijper van de ophaalwagen een stuk van het openbare meubilair verdwijnt en ik vraag me af of ze dat nou niet in de gaten hebben. Het kost voor de gemeente in ieder geval weer een stevige duit om te herstellen. Als dat al gedaan wordt want het gaat hier niet over de binnenstad maar de Voorhof.
Marc J.A. Rust, Delft

Parkeerbeleid (1)

“Er is nu veel meer duidelijkheid en daar was een grote vraag naar” kirt mevrouw Junius op de voorpagina van Delft op Zondag als ze het heeft over het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente Delft.  Dan heeft ze zeker de laatste enquête niet gelezen van de Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier. Bij de invoering van betaald parkeren in de schil waren de tijden erg ruim genomen; een aantal in de ochtend en de avond vanaf 16.00 uur. Na verloop van tijd kwam de gemeente tot het inzicht dat dit te ruim en niet functioneel was en paste daarop de tijden aan. Er is tot ongeveer 16.00 uur immers geen parkeerprobleem, waar de regeling voor was bedoeld, in de wijk en tot die tijd kan iedereen in de buurt gewoon bezoek ontvangen, boodschappen doen bij de buurtwinkels zonder zich te hoeven bekommeren om de parkeervergunning. Nu wil de gemeente de tijden instellen van 10.00 uur tot 24.00 uur. Na 22.00 uur is er weinig wisseling en staan de meest auto’s op hun plek. Daarnaast dienen bezoekers digitaal te worden aangemeld. De huidige parkeerkaart voldoet uitstekend en geeft bewoners de ruimte bezoek te kunnen ontvangen. Voor de bewoners is deze nieuwe regeling weinig vriendelijk. Er moeten dus andere motieven zijn het te doen zoals is voorgesteld. Ik kan niets anders bedenken dat de BOB’ers zich langere tijd op straat gaan begeven om meer bekeuringen te kunnen uitschrijven; de kans is namelijk groter dat bezoekers de fout in gaan. Daarmee zou het tekort van 1,5 miljoen op de begroting kunnen worden weggewerkt maar de klantvriendelijkheid zal daarmee tegelijkertijd verder dalen en die is al laag.

Eduard Bakkers, Delft


Parkeerbeleid (2)

Tegen de kop ‘Delft maakt duidelijk en gastvrij parkeerbeleid met de stad’ in Delft op Zondag van 17 maart heb ik als bewoner van de stad in sector F (Delftzicht) grote bezwaren. Wat dreigt er te gebeuren als dit plan van wethouder Junius aangenomen wordt. Dan wordt het parkeren voor onze bezoekers alleen maar ‘on’-gastvrijer. Nu is er een bloktijdenschema voor onze wijk Delftzicht van: werkdagen 9.00 – 11.00 uur en 16.00 – 20.00 uur, zaterdag 12.00 – 18.00 uur, zondag vrij parkeren. Wat in totaal per week 36 te controleren uren voor de parkeerwachter betekent. Deze tijden zijn jaren geleden in goed overleg tussen de bewoners en wethouder Grashoff vastgesteld en er is geen enkele reden om daar nu vanaf te wijken.
In het plan van de wethouder worden de bloktijden, maandag t/m zaterdag opgerekt naar 10.00 – 24.00 uur. Als het zondag vrij parkeren blijft moet er wekelijks op 70 uur gecontroleerd worden. Wie betaalt dat? En… is deze uitbreiding nodig? Nee dus! Als wij het aantal parkeerplaatsen (wat beloofd is door de wethouder bij het begin van de aanleg van de spoortunnel) terugkrijgen in de wijk is er geen probleem in de tijden na 20.00 uur en helemaal niet tussen 11.00 en 16.00 uur. Ook de term duidelijkheid wordt er door de wethouder met de haren bijgesleept. In Delft is er juist veel onduidelijkheid over waar wel en waar niet betaald geparkeerd kan worden in de schil, de borden staan op rare plekken. Als de bebording duidelijker zouden zijn, zijn er ook geen problemen. Ik zou willen zeggen: beste wethouder, bespaar ons dit plan en ga in goed overleg met de bewoners van de betreffende wijken in de schil om tot een op maat gesneden voorstel te komen en zadel ons als bewoner van Delftzicht niet op met de overlast die dit voorstel voor ons inhoudt.

Cor Elmendorp, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12