Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

Halverwege de vorige eeuw krijgt een bewoner van de Nieuwe Langendijk op een zaterdag het idee om zijn huis op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij haalt zijn vrij nieuwe Agfa ‘Billy’ van zolder en kijkt nog ’s naar de gebruiksaanwijzing.

O ja, iets met sluitertijd en diafragma, hoe zat dat ook alweer? En een fotorolletje zit er ook niet meer in. Dus op de fiets naar de Koornmarkt, naar Foto Van der Reijken. “Wilt u een 50 of een 100 Asa rolfilm?”, vraagt Tiemen, die net terug is van een reis met Juliana en Bernard naar Curaçao. “Doe maar 100”, zegt de amateurfotograaf, zich iets herinnerend van asa en gevoeligheid. “Ik heb ze in 12, 24 of 36 opnames.” Nog meer keuzes denkt de man en bestelt ruimhartig een 36-rolletje. Terug in huis weet hij met enig gezweet en het aanroepen van hulp-goden, het rolletje in het toestel te krijgen. Het deksel van de Agfa zit wat ruim, maar een beetje aandrukken moet helpen. Vervolgens naar buiten, zo gaan staan dat het huis mooi in het midden is, stuk of tien keer afdrukken op allerlei standen en klaar is Kees.

De buurman, die het artistieke hoogstandje had aanschouwd, biedt aan om het rolletje te ontwikkelen en af te drukken. Hij heeft namelijk net een doka - een mooie afkorting voor donkere kamer - tweedehands gekocht en durft de uitdaging wel aan. Eerst nog effe naar de Koornmarkt voor filmontwikkelaar, fixeer en fotopapier op ansichtformaat. De hele zondag is gevuld met het aanmaken van de ontwikkelaar, de fixeer, het afplakken van de zolderdeur (“Komt veel licht doorheen Kees!”) en het laten drogen van de film. Halverwege de middag is het uur van de waarheid: het afdrukken van het negatief op het lichtgevoelige fotopapier. Na zo’n vijftien velletjes te hebben verpest in de kleuren helderwit, supergrijs en donkerzwart lukt het beeld vast te leggen. “Volgens mij sluit je camera niet goed af Kees, bovenin heb je overstraling van licht.” De fotograaf vindt het prima, is vooral reuze trots op het resultaat: foto van eigen huis. Staat weliswaar niet helemaal recht op het papier, er zitten gekke zwarte randen aan en het is nogal bruin van kleur, maar ‘zelf gemaakt!’.

Nu nog een uur lang alle attributen schoonmaken en het karwei is klaar. Woensdag 28 januari: Willem de Bie neemt met zijn Sony Z3 smartphone een haarscherpe foto van het huis, photoshopt ‘m iets en stuurt ‘m, nog steeds voor de deur op de Langendijk, rechtstreeks naar de redactie en de opmaak van Delft op Zondag.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12