Afbeelding

Even bellen met... Janny Gort

vaste rubrieken

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

De Belangenvereniging Olofsbuurt Westerkwartier roept op te stoppen met het voeren van brood aan eendjes. Voorzitter Janny Gort vertelt. 


-Waarom?
“Omdat het heel slecht is voor de darmen van de eenden als deze vol zitten met deeg. Eenden krijgen op sommige plekken alleen nog maar brood binnen. Terwijl er zeker in de zomer volop natuurlijk eten voor ze is. Het brood dat ze niet opeten is bovendien slecht voor de waterkwaliteit en het trekt ongedierte aan. Ik heb hierover gelezen in een boek van Maarten ’t Hart en de discussie aangezwengeld. Ons bestuurslid Rudy Negenborn is nu bezig om borden te realiseren die bij het Wilhelminapark kunnen komen. Je ziet daar de laatste jaren een afname van het aantal eendjes.”

-Omdat ze brood krijgen?
“Dat kan ik wetenschappelijk niet hard maken, maar het waren er eerst meer.”
-Zijn jullie bang dat de eenden hier uitsterven?
“Het gaat ons niet om het Wilhelminapark. Ik heb er weleens contact over gehad met de Vogelbescherming. Volgens deze organisatie worden veel eenden in Nederland – omdat ze vooral brood eten - maar twee of drie jaar oud, terwijl ze twintig tot dertig jaar zouden kunnen worden. Volgens de Vogelbescherming is het echter een lastige boodschap om uit te leggen.”

‘HET IS HOOG TIJD DAT DIT VERANDERT’

-Daar komt bij dat de eenden het ook wel leuk lijken te vinden…
“Dat zegt Maarten ’t Hart ook. Alle dieren vinden brood lekker, maar voor geen van de dieren is het goed. ”

-Jullie wilden nu borden in het Wilhelminapark. Verwacht u dat die er gaan komen?
“Rudy is erover met de gemeente in gesprek. De gemeente heeft er geen budget voor, maar ze hebben het idee niet helemaal afgewezen. Het lijkt ons goed als er bij de ingangen van het park leuk een vriendelijke welkomstbord komt met wat gebruiksregels, wat voor iedereen duidelijk is.”

-Als eenden die geen brood meer krijgen en dertig jaar oud worden, krijgen we dan geen eendenplaag als we stoppen met voeren?
“Ik ben geen bioloog, maar dat verwacht ik niet. We hebben ook nog reigers en zo. Momenteel zijn er echt heel weinig eenden. Zo weinig dat je ervan op kijkt als je er een ziet. Ik heb er best begrip voor mensen met hun kindje de eendjes voeren, dat is ook leuk voor kinderen, maar hou je dan een beetje in. We zien soms volwassenen hele zakken brood het water in gooien. Het is hoog tijd dat dit verandert. Zeker in de zomer is het niet nodig.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12