Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

Er zijn zo van die momenten in het leven van een stad dat er erg veel overhoop ligt. Jaren gaat het goed. Soms een losliggend tegeltje, een verzakt fietspaadje dat even wat omhoog gewerkt moet worden, een brugleuning die wel een verfje kan gebruiken, maar dat is het dan ook.

Gewoon een normale stad. Momenteel hoort Delft niet bij die categorie steden: een groot deel van de stad ligt overhoop. Meest in het oog springend is natuurlijk de Spoorzone. Vorig weekend ging de eerste officiële treinrit vanaf Holland Spoor van start. Station Delft is ruim, enigszins mooi en erg functioneel. Zodra je buiten komt wordt duidelijk dat er nog heel veel moet gebeuren in de Spoorzone. Zo is er een start gemaakt met het bouwrijp maken van het Van der Made-terrein, ook wel bekend als Westerpop-terrein. Het schoolgebouw is al een voor een groot deel gesloopt en de contouren van het terrein waarop woningen komen wordt langzaam zichtbaar.

Komend vanuit Rijswijk zijn ze al maanden bezig de nieuwe wijk Rijswijk-Buiten uit de klei te trekken, inclusief een flink verbrede Beatrixlaan. Waar helaas nogal wat bomen en ander groen voor heeft moeten wijken. Op Delfts grondgebied wordt er bij DSM nieuw gebouwd, halverwege het Haantje. Aan de andere kant, bij het oliebruggetje, is het na een flinke kaalslag nog stil. Er zou een haventje komen voor recreatieve doeleinden. En dan de Markt. Wie daar wat fraaie opnames van één van de mooiste kerken van Europa wil maken heeft pech. De onderkant van de Nieuwe Kerk staat geheel in - veel – steigers, terwijl daar omheen een grijszwart doek is bevestigd. Een soort rouwgewaad. Maar er moet onderhoud gepleegd worden en dat is een specialistische klus waarbij Veiligheid met een hoofdletter wordt geschreven. Grote borden met de tekst ‘Beklim de toren’ en ‘Bezoek de kerk’ moeten duidelijk maken dat de verkopen tijdens de verbouwing gewoon door gaan. Aan de zuidkant van de Markt ligt de bestrating open voor leidingwerk, en ook op de Bijbelbrug is men bezig. Onderhoud is natuurlijk heel gewoon; zo laat ook Tiemens foto halverwege de ‘60 zien.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12