Afbeelding

Crisis? De Delftenaren en het stadsbestuur komen er volgens wethouder Vokurka samen wel doorheen

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 20 |

Lucas Vokurka: ‘Kinderen die nu worden geboren, moeten straks goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daar doe ik het voor.’ (Foto Koos Bommelé)

DELFT – We verkeren in economisch zwaar weer. Alles moet anders. Alles moet met minder. In het geval van Delft 45 miljoen euro minder. En dan komen daar de gevolgen van het nieuwe kabinetsbeleid nog bij. Een vracht geld.

Dat wil niet zeggen dat het voorzieningenniveau onder de crisis moet lijden, aldus wethouder Lucas Vokurka (onder andere Financiën). Maar het behouden van de kwaliteit van wat we hebben, dat kan hij niet alleen. ‘De regering Rutte II confronteert ons met meer verantwoordelijkheden en minder geld. Als college van B&W gaan we daar vol vertrouwen mee aan de slag. Maar het lukt alleen als iedereen in Delft meedoet!’

Luca Vokurka straalt een aanstekelijk enthousiasme uit. Ergens in het gesprek geeft hij toe dat die hele crisis voor elke bestuurder eigenlijk een zegening is. “Bezuinigen op zich is niet leuk. Daar ben ik helder over. Maar het bijsturen van processen, het zoeken naar oplossingen voor problemen die ons nu overkomen, dat is een enorme uitdaging. We hebben niet meer die zak met geld om te kunnen zeggen ‘Laat ik eens eventjes een Spoorzone bouwen’. Nee, het moet nu anders. Veel meer partijen moeten constructief meepraten. Zaken zelf aanpakken. Participeren.

Dat geldt voor de Spoorzone, dat geldt voor de sport, dat geldt voor het onderwijs en het geldt voor de zorg. Het geldt voor alles wat we in Delft belangrijk vinden. En weet je, het kán anders. Regel nou één aanspreekpunt voor een probleemgezin, in plaats van zes verschillende instanties die aan de deur staan te bellen. En je dan achteraf afvragen: ‘Is er nou eigenlijk wel zo veel ten goede veranderd voor dat gezin?’ Nee, aanpakken en doorpakken. Ongedeelde zorg aanbieden. Zorgen dat het na die periode van extra hulp ook echt beter met die mensen gaat. Dat is een interessant, kostenbesparend proces en het is noodzakelijk. Want een crisis gaat maar al te gemakkelijk ten koste van de zwakste groepen in de samenleving. En dat gaat in Delft niet gebeuren. Daar sta ik voor!”

De scherpe korting van het Rijk op de AWBZ-gelden voor gemeenten is maar één van de uitdagingen waar B&W de komende jaren voor staan. Lucas Vokurka: “We gaan het niet meer redden met een kaasschaaf. Het huis moet fundamenteel opnieuw worden ingericht. Samenwerking is de sleutel, daar ben ik van overtuigd. Dat geldt niet alleen binnen Delft, maar ook in relatie tot de buurgemeenten. Het is niet van deze tijd om aan de ene kant van de straat in Delft een zwembad te hebben staan, en aan de andere kant van de straat – waar het toevallig Rijswijk heet – ook een. Je moet je dan afvragen of die twee niet op de een of andere manier samen kunnen. Dat is een voorbeeld, maar het kan net zo goed over een school gaan.

Wat maakt het uit of leerlingen uit Delft in Rijswijk op school zitten of andersom? Als het onderwijs maar optimaal is. Wij zien dat daar veel te winnen is. Door samenwerking tussen gemeenten. En natuurlijk krijg je dan al snel sentimenten en grijpen mensen terug naar de tijd van de annexatie door Den Haag en discussies over fusies van gemeenten. Iedereen betrekt dan al snel zijn stelling, duikt in de loopgraven. Dat was vroeger zo. Die instelling kunnen we ons niet meer permitteren. Loopgraven waren misschien leuk toen het geld niet op kon. Nu is de crisis een feit. Die gaat niet zomaar weg. Dus zal alles anders moeten. Slimmer georganiseerd. Sommige dingen kunnen niet meer lokaal worden opgelost. Jeugdzorg is daar een goed voorbeeld van. Die moeten we samen met onze buren opnieuw inrichten. De luxe die we ons tientallen jaren hebben kunnen veroorloven om alles op ons eigen houtje te doen, die hebben we niet meer.”

Naast het opnieuw organiseren van overheidsdiensten, mikt Lucas Vokurka op de inzet van de burgers. Zelf meedenken over en meewerken aan oplossingen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of…? “Binnen B&W zijn we proactief met de landelijke ontwikkelingen omgegaan. Snel gaan meerekenen met die 16 miljard euro die Rutte II gaat bezuinigen. Wat betekent dat voor Delft? Het betekent wat ons betreft dat de Delftenaren – burgers en instanties – niet meer naar het stadsbestuur moeten kijken en zeggen: ‘Hoe gaan jullie dat regelen?’ Het is juist andersom. Wij zeggen: ‘Mensen, denk met ons mee. Help ons nou om de kwaliteit van de voorzieningen die we hebben op peil te houden. Ga zelf aan de slag met de beschikbare mogelijkheden en kom met oplossingen. Dat geldt voor scholen, dat geldt voor buurtwerk. Het geldt ook voor de Spoorzone, die straks moet worden ingevuld. De overheid heeft veel te lang alles geregeld en overal voor gezorgd. We gaan nu juist meer samen met de inwoners de problemen oplossen en plannen maken. Zij weten immers zelf het beste hoe ze hun stad ingericht willen zien. Natuurlijk zijn wij er voor de burgers, laat dat duidelijk zijn. We staan ook heel dichtbij de burgers en zijn aanspreekbaar. En natuurlijk zal het niet zo zijn dat zaken op hun beloop blijven. Maar de kern is samenwerking tussen alle partijen in Delft en daarbuiten. Kijk wat je hebt te besteden en besteed dat verstandig. Want er is niet meer geld. Zo simpel is het!”

Er is ook goed nieuws te melden. Bijvoorbeeld de rol die de TU Delft in toenemende mate gaat spelen. “In de komende vijftig jaar krijgt Delft Kennisstad in toenemende mate vorm. De TU wordt steeds meer de motor van Delft Kennisstad en Delft heeft daar veel profijt van. En in de toekomst nog meer. Maar ook daar geldt: samen! Het kan niet zo zijn dat de opbrengsten van de TU Delft straks alleen ten goede komen aan de mensen die er hebben gestudeerd. Dat heeft te maken met focus. Voor wie doe je het? Ik zeg: voor alle Delftenaren. Ik ben ongelofelijk blij dat ik juist nu wethouder ben. Ik kan nu dat hele proces van die ontwikkeling van dichtbij meemaken. Dat geldt ook voor de Spoorzone. Ja, ik was daar ook aan begonnen als ik vooraf had geweten dat deze crisis zou komen. Juist! Projecten als de Spoorzone worden vaak als eindplaatje gepresenteerd, maar wat mij boeit is het proces naar dat eindplaatje toe. Daar zitten we nu middenin. Tijdens de presentatie van de plannen in Theater de Veste proefde ik een heel speciale sfeer. Bijna alle aanwezigen voelden aan dat de oude wetten niet meer gelden; dat we door of misschien wel dankzij de crisis veel creatiever met processen om moeten gaan. Daarbij mogen we nooit vergeten waar we het uiteindelijk voor doen. Dat is dat kinderen die nu worden geboren straks goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daarom mogen we de problemen van nu niet voor ons uit schuiven. En dat doen we ook niet. Sommige dingen zullen pijn doen. Maar we weten ook allemaal dat het hier en daar best met wat minder kan. Vanuit dat besef de stad verder brengen, dat is de uitdaging. Ik ben er trots op dat we daar als stadsbestuur samen met de stad al aardig mee bezig zijn…” (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12