Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 43, Jaargang 22 |

In maart 1853 benoemde de Delftse gemeenteraad een commissie die moest onderzoeken of het haalbaar was om een eigen gasfabriek op te richten. Voor het luttele bedrag - nu - van 150.000 gulden werd in 1955, na een positief advies van deze commissie, besloten tot de bouw van een eigen gasfabriek. Al in november van dat jaar werden de eerste 331 olielantaarns vervangen door gaslantaarns.

De oliepitten moesten hiervoor worden omgewisseld door gasbranders. Vervelende bijkomstigheid was wel dat deze lantaarns via een ladder elke dag moesten worden aangestoken. Op 5 december 1855 werd de gasfabriek aan de Asvest volledig opgeleverd en werden de eerste particulieren via een gasmeter aangesloten op de fabriek. De directeur van de gasfabriek had hele andere arbeidsvoorwaarden dan we nu kennen. In zijn contract stond dat hij de stad niet langer dan 24 uur mocht verlaten en altijd aanwezig moest zijn als het werk daar om vroeg. Wel kreeg hij hiervoor een jaarsalaris van 1000 gulden, vrij wonen en gratis gebruik van cokes en gas.

In 1955 vierde de gasfabriek haar honderd jarig bestaan, waarbij men verwachtte tot in lengte van jaren gas te kunnen blijven leveren vanaf de Asvest. Deze blik op de toekomst werd in de jaren zestig achterhaald. Door de winning van aardgas kwam de noodzaak van de gasfabriek te vervallen. Ook de wens om een brug te bouwen richting de TU-wijk was levensgroot. Toen nog zonder tram. Uiteindelijk werden de fabriek en bijbehorende opstallen gesloopt. Ook de huizen rond de gasfabriek en de Sebastiaansbrug kwamen onder de slopershamer terecht. Jaren later besloot de gemeenteraad de Stads Doelen te slopen en een nieuw theater te bouwen waar eens de gasfabriek had gestaan. Het gas-, elektriciteit- en waterbedrijf werd in de loop der jaren omgevormd tot Energie Delfland, niet meer aan de toen toepasselijke Asvest, maar aan de modernere Energieweg. Op de klinkerfoto de twee gashouders, het haventje en de kranen die de cokes vanuit de schepen op land moesten takelen. Op de achtergrond het alziend oog van de Nieuwe Kerk te zien.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12