Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 28, Jaargang 21 |

De voorbereidingen op Jazzfestival Delft, dat van vrijdag 16 tot en met zondag 18 augustus duurt, zijn in volle gang. Bram Stoeken (44) is voorzitter van stichting Delftse Jazz.

1. Waarom wilde je hier, aan de bar van jazzcafé Bebop, worden gefotografeerd?
“Dat heeft meerdere redenen. Ik heb twee scenario’s in mijn hoofd. Het eerste komt uit de film The Shining van Stanley Kubrick. Daarin bestelt Jack Nickelson een drankje in een verlaten bar. Het andere beeld is een schilderij van Edward Hopper: Nighthawks. Hierop zie je een eenzame man aan een bar. Verder is dit een fijn café, waar ik al zo’n negen jaar lang elke dinsdagavond kom om te jammen met muzikale vrienden.”

2. Hoe ben je in de organisatie van Jazzfestival Delft terechtgekomen?
“Dat is ook hier in de Bebop gebeurd. Het toenmalige bestuur was uit elkaar gevallen en voorzitter Machteld Neubauer vroeg me of ik zitting wilde nemen in het nieuwe bestuur. Dat zag ik wel zitten en ik ben nu al voor het achtste jaar met veel plezier voorzitter.”

3. Wat heb je met jazzmuziek?
“Ik heb twee grote idolen in de muziek. Dat zijn Miles Davis en Joe Zawinul. Die laatste heb ik voor zijn overlijden in 2007 nog mogen ontmoeten in De Boerderij in Zoetermeer. Ik vind vooral de magie in hun werk interessant, er is altijd een verrassende wending. Verder vind ik het samenspel in hun muziek indrukwekkend.”

4. Speel je zelf ook muziek?
“Jazeker. Ik speel piano en synthesizer. Op dinsdagavond ben ik altijd bij de jamsessie van de Delftse amateur jazz jam in jazzcafé Bebop, waarover meer informatie is te vinden op www.dajaja.nl. Daarnaast speel ik op woensdag vrije improvisatiesessies in buurthuis De Vleugel. Op zaterdag improviseren we met een groep muzikanten in Den Haag in de ruimte van onze muzikale vriend Jean Quist.”

5. Wat is dit jaar de meest opvallende verandering in vergelijking met vorige jazzfestivals?
“Dat is de crowdfunding-actie die George Ongkiehong, één van onze bestuursleden heeft opgezet. Hierbij wilden we een in de vergetelheid geraakte jazzartiest een nieuwe impuls aan zijn carrière geven door hem naar het festival te halen. In New York kwamen we in contact met Tom Browne, bekend van de wereldhit Funkin’ for Jamaica. Hij heeft zowel een jazz- als funkrepertoire en komt naar Delft.”

6. Zijn er daarnaast nog nieuwe dingen?
“Ja, in Poptahof is er natuurlijk al jaren een mooi podium, maar dit jaar staat dat in het teken van een wereldmuziek- en jazzprogramma. Daarnaast heeft René Torenstra een productie gemaakt van Kind of Blue, naar het album van Miles Davis. Dit wordt in Kadmium ten gehore gebracht met publieksinteractie. Verder hebben de verschillende pleinen in de stad allen een eigen thema.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat er in de stad een café is, waar standaard een drumstel, een piano en een aantal versterkers aanwezig zijn. Zo kan er vijf dagen in de week muziek gemaakt worden door liefhebbers. Nu zie je dat er veel versnipperde initiatieven zijn en dat vind ik zonde. Het mooiste zou zijn als er één vaste plek is waar alles samenkomt.”

8. Wat is er zo leuk aan het organiseren van het Jazzfestival?
“Ten eerste is het fijn dat we een heel goed team hebben, van het bestuur tot de vele vrijwilligers die meewerken. Daarnaast is het leuk om te blijven ontwikkelen, nieuwe dingen uit te proberen en te kijken hoe het werkt, zoals nu bijvoorbeeld het aantrekken van Tom Browne. Ten slotte hebben we heel goed overleg met de horeca.”

9. Wat is voor jou de mooiste herinnering aan Jazzfestival Delft?
“Dat zijn er meerdere. Een eerste die in me opkomt is dat Jules Deelder aanwezig was in het Floratheater toen daar zijn eigen film Jazz is my religion werd vertoond. Verder vind ik het een hoogtepunt dat het podium in het Poptapark zo’n succes is. Ook de Jazzity stage van twee jaar geleden op een ponton aan de Hooikade vond ik bijzonder. Ten slotte was ook de foto-expositie over vijfentwintig jaar Jazzfestival in DOK Centrum voor mij een hoogtepunt.”

10. Wanneer is het festival voor jou geslaagd?
“Ten eerste hoop ik op goed weer, want dat scheelt al een heleboel. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar hoe de komst van Tom Browne uitpakt. Daarnaast is het natuurlijk ook zaak om het financieel binnen de kaders te houden, maar daar hebben we met Birger Jansen een uitstekende penningmeester voor.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12