Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 6, Jaargang 23 |

Hertog Govert was de gebruikelijke naam voor Godfried de Derde die in zijn tijd, van 1069 tot 1076, heerser was van wat we nu de Benelux zouden noemen. Er is een verhaal dat hij in of bij Delft een burcht bouwde nadat hij ene Robert de Fries uit Holland had verdreven.

Godfried had ook nog een andere, minder elegante naam: ‘Godfried met de Bult’. De man had een bochel. Toenamen waren in die tijd heel gewoon. Zo heette de vader van deze Godfried ook Godfried. En had een baard. Je voelt ‘m al aankomen: om de Godfriedjes uit elkaar te houden ging pa door het leven als ‘Godfried met de Baard’. De kleine, gebochelde Godfried deed het goed, hij werd een gerespecteerd leider. Of, zoals een tijdgenoot later zei “een klein, zwak lichaam, maar een uitmuntende geest”. Privé had hij minder geluk. Hij trouwde met ene Mathilde, door ‘de Baard’ geregeld, maar dat liep niet erg lekker. Mathilde ontliep Godfried en had haar zinnen gezet op paus Gregorius, het gerucht ging dat ze een verhouding hadden. Mathilde was een markant en belangrijke dame. Ze steunde de paus niet alleen in bed, maar ook materieel en ze ging zelfs mee om vooraan op het slagveld de strijd met vijanden aan te gaan. In de Sint-Pieterskerk in Rome prijkt nog steeds een standbeeld om haar te eren. Een biograaf omschreef haar echter als ‘os vulvae’, wat zoveel betekent als ‘kuttekop’.

Terug naar Delft en de grote kleine Godfried. De ‘verfraaiingsvereniging Delfia’ adviseerde in 1905 om de Zuidelijke Avenue de naam ‘Govertkade’ te geven omdat ‘in deze stad tot heden in geen enkel opzicht in het openbaar de herinnering wordt levendig gehouden aan haren stichter Govert, hertog van Lotharingen’. Waarbij de gemeentearchivaris aanvulde dat ‘Hertog Govertkade’ een nog beter idee is. En aldus geschiedde. Het was, door de aanwezigheid van de Rotterdammerpoortbrug, ooit één van de drukste straten van de stad. De ideale verbinding van het centrum naar de Wippolder en de Technische Hogeschool, de huidige TU Delft. Na de afbraak van deze brug en de aanleg van een fietsbrug even verderop werd het weer rustig aan de Govertkade. En Godfried? Die werd het slachtoffer van politieke intriges. In 1076 werd hij door een huurmoordenaar om het leven gebracht.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12