Afbeelding

Hemd van het Lijf: Edgar van de Pas

vaste rubrieken

Editie: Week 11, Jaargang 22 |

Edgar van de Pas (38) is voorzitter van JCI De Delflanden, een netwerkvereniging voor jonge, ondernemende mensen in Delft en omstreken .

1. Waarom wilde je hier, bij het blauwe hart, worden gefotografeerd?
“Omdat dit voor mij symbool staat voor wat we met JCI De Delflanden willen bereiken: we willen vanuit ons hart een bijdrage leveren aan een betere samenleving. In Delft zijn we vooral bekend door de Kerstboomactie, waarbij we kerstcadeaus inzamelen voor uit huis geplaatste kinderen, maar dat is lang niet alles.”

2. Wat is JCI De Delflanden voor een organisatie?
“We zijn een netwerkvereniging voor ondernemende mensen die graag iets voor de samenleving terug willen doen en die van elkaar willen leren. JCI baseert zich hierbij op vier pijlers: business, training, community en international.”

3. Wat houden die pijlers precies in?
“We hebben een aantal zaken die wij van belang vinden. We zijn een vereniging met mensen uit allerlei vakgebieden. Daarnaast besteden we ook aandacht aan ontwikkeling, zowel op individueel als op groepsniveau. De pijler community houdt in dat we graag iets voor de samenleving willen betekenen. Ten slotte besteden we ook veel aandacht aan het sociale aspect door activiteiten te ondernemen om de onderlinge banden te versterken.”

4. Hoe ben je zelf in aanraking gekomen met JCI De Delflanden?
“Ik ben in 2010 benaderd door de toenmalig voorzitter. Ik was op dat moment voorzitter van FUTUR, het landelijk netwerk voor jonge ambtenaren, en ik dacht dat hij contact zocht om samen te werken. Hij bleek me als lid te willen werven en na een aantal bijeenkomsten te hebben meegelopen, ben ik lid van de Kamer geworden.”

5. Wat is er zo leuk aan JCI De Delflanden?
“Ontzettend veel dingen. Ik denk dat het misschien nog wel het leukst is, dat naarmate je er meer energie in steekt, je er zelf ook meer uithaalt. Daarnaast doe je heel leuke nieuwe contacten op en blijf je jezelf ontwikkelen. Vaak zie je dat na de studententijd de groep met vrienden niet heel ver meer uitbreidt, maar bij JCI is dat wel het geval. Daarbij is de groep waarbinnen je bevindt ontzettend gemêleerd.”

6. Is het lidmaatschap van JCI goed te combineren met je werk?
“In principe kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Zo ben ik bijvoorbeeld in november naar het Wereldcongres van JCI in Brazilië geweest. Maar je kunt het ook een stuk rustiger aan doen. Vergelijk het met het lidmaatschap van een sportvereniging: daar moet je ook tijd voor vrijmaken. Verder is het ook met sporten zo dat hoe vaker je het doet, hoe hoger de opbrengsten zijn.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik jongeren van tussen de 20 en 35 enthousiasmeren en stimuleren om meer in het verenigingswerk te doen. Veel mensen zien een bestuursfunctie bij bijvoorbeeld een sportvereniging als een last, terwijl je er zoveel van leert en jezelf ontwikkelt. Je ziet bij veel verenigingen dat de besturen aan het vergrijzen zijn en dat er behoefte is aan vers bloed.”

8. Wat is jullie binding met Delft?
“We zijn JCI De Delflanden; dat betekent dat onze leden vooral in Delft en omgeving wonen en werken. Daarnaast hebben we goede banden met de Gemeente; we zijn nu aan het overleggen op welke manier wij iets kunnen betekenen voor de samenleving. Niet zelf iets bedenken, maar kijken waar behoefte aan is. Verder blijven we de Kerstbomenactie organiseren voor uit huis geplaatste kinderen in de regio.”

9. Hoe vaak komen jullie bij elkaar?
“We hebben elke maand een algemene ledenvergadering, waaraan ook een sociale activiteit is gekoppeld. Daarnaast worden verschillende activiteiten georganiseerd. Dat kan zijn alleen voor onze Kamer, maar ook met andere Kamers uit Nederland of zelfs internationaal. Als je wilt kun je ieder week wel een activiteit bijwonen, maar minder kan natuurlijk ook.”

10. Hoe kun je lid worden van JCI De Delflanden?
“Als je niet ouder dan 40 bent, ondernemend en enthousiast, ben je van harte welkom. Je kunt meer over de organisatie vinden op www.delflanden.nl en hier kun je ook aangeven lid te willen worden. Er volgt dan een kennismakingsgesprek en je loopt mee met onze bijeenkomsten. Als het je wat lijkt, word je lid en zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12