Joop Bommelé ontving dit jaar uit handen van burgemester Bas Verkerk een lintje voor al zijn vrijwilligerswerk.
Joop Bommelé ontving dit jaar uit handen van burgemester Bas Verkerk een lintje voor al zijn vrijwilligerswerk.

'Routeplanner' Joop Bommelé zet wandelaars uit heel het land en route

sport

DELFT – Vrijwilligers zijn onmisbaar voor sportverenigingen en –bonden. Jaar na jaar, soms decennialang, zetten ze zich belangeloos in voor hun club. Een van hen is Joop Bommelé, van onschatbare waarde voor onder meer de wandelsport in Delft en daarbuiten.

Een vrijwilliger in hart en nieren, zo kun je Joop Bommelé het best omschrijven. Niet alleen binnen de sportwereld kan men bouwen op Joop, maar ook bij een evenement als Westerpop steekt hij graag de handen uit de mouwen. Hij is ten tijde van dit interview net bezig met het sorteren en verzenden van de kerst- en nieuwjaarskaarten voor de vrijwilligers van het muziekfestival, dat in 2016 weer gaat plaatsvinden. Gevraagd naar zijn eigen sportieve carrière, licht Joop in vlot tempo zijn doopceel: "Ik heb in mijn jeugd tot de senioren gevoetbald bij DHL. Daarna ben ik wat anders gaan doen, namelijk handballen bij EDH. Dat heb ik zestien jaar gedaan. Daarna ben ik weer gaan voetballen, bij DHC ditmaal. Dat heb ik uiteindelijk zes jaar volgehouden."
Sinds een aantal jaren is Joop bij voetbalclub Full Speed actief als vrijwilliger. Hij helpt met de kaartverkoop op de zondagen dat de club thuis speelt. Op de vraag hoe hij bij Full Speed verzeild is geraakt, reageert hij: "Mijn neef Jack voetbalde destijds in het eerste van Full Speed. Ik ging geregeld naar hem kijken en maakte zo kennis met de club." Inmiddels is Jack getransfereerd naar Wippolder, maar dat is geen reden voor Joop om Full Speed vaarwel te zeggen.

Wandeltochten
Een van Joops vrijwilligersactiviteiten is zijn betrokkenheid bij de stichting Speeltuin Bomenwijk Delft (SBD). Onder auspiciën van deze vereniging zet hij jaarlijks drie wandelevenementen op touw. "Een van de onderdelen van SBD is de wandelsportvereniging. Ik heb er plezier in om hiervoor telkens mooie wandeltochten door Delft en omgeving uit te zetten. Ik krijg daarbij hulp van wandelfanaat Frans Paap. In april bieden we de wandelliefhebbers een stadstocht over verschillende afstanden aan, in juli laten we de wandelaars door het groene buitengebied rondom Delft wandelen. En in samenwerking met Runnersworld zetten we op Hemelvaartsdag, de dag van de Golden Ten Loop, wandeltochten in en om Delft uit." Mensen kunnen kiezen uit de afstanden 5, 10, 15, 25 en 40 kilometer (in april en juli) en 5, 10, 20 en 30 kilometer (op Hemelvaartsdag).
De tochten van SBD hebben landelijke bekendheid gekregen dankzij de vermelding in het naslagwerkje 'Wandelen', dat jaarlijks wordt uitgebracht. "De afstanden kunnen in april en juli het hele weekend, op zaterdag en zondag, gelopen worden. Gemiddeld komen er zo'n zevenhonderd wandelaars op af. Als we goed weer treffen, halen we er met gemak negenhonderd", weet Joop. "De wandeltocht in juli wordt door veel deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen gezien als laatste oefenmoment voor deze tocht." Joop zet de routes op de fiets uit en probeert zich met behulp van GPS-apparatuur zo exact mogelijk aan de afstand te houden. "Soms is het iets meer, soms iets minder. Niet alleen de afstand is het uitgangspunt, maar het moet ook een leuke route zijn om te lopen. Er moet wat te zien zijn: zeker als je door de stad loopt kun je bepaalde punten, zoals de Markt, niet overslaan."
En alsof het nog niet genoeg is, helpt Joop als vrijwilliger voor Like2Run bij diverse hardloopwedstrijden in de regio (de City Pier City Loop en de Vredesloop in Den Haag, de Marathon en de Brugloop in Rotterdam): "Als verkeersregelaar, of ik deel medailles uit aan de lopers bij de finish."