Afbeelding

Stilte, de voorzitter spreekt

sport

Peter Bommelé

DELFT – Wekelijks komt in de rubriek ‘Stilte, de voorzitter spreekt’ de voorzitter van een Delftse sportvereniging aan het woord. Deze week is dat Peter Bommelé van bridgeclub Gisolf.

“Bridgen wordt over het algemeen meer beoefend door ouderen, maar het is door de huidige mogelijkheden van het internet een sport die bij uitstek geschikt is voor de moderne jeugd. Ik ken geen sport die in de afgelopen 10 jaar zo veranderd is als het bridgen. Op allerlei manieren wordt gebruikgemaakt van de huidige technologische mogelijkheden. De kaartverdelingen worden via de computer gegenereerd en machinaal in de juiste windrichtingen gedeeld. Score-resultaten worden in apparaten ingevoerd die draadloos verbonden zijn met de computer. Aan het eind van de avond is het resultaat onmiddellijk bekend en wordt via een internetverbinding automatisch op de website geplaatst.

Gisolf behoort tot één van de oudste bridgeclubs van Delft, ontstaan uit de inmiddels verdwenen personeelsverenigingen van de Gistfabriek (nu DSM) en Oliefabriek (Calvé/Unilever). Dit jaar viert de vereniging z’n 70-jarig jubileum. Op de donderdagavond wordt er door zo’n kleine 100 mensen bij ons gebridged. Bridgen is een teamsport waarbij je als team van twee op een avond zes wedstrijden speelt tegen een ander team en daarbij een zo optimaal mogelijk resultaat tracht te behalen. Je speelt tegen zo’n team vier keer een spel waarbij je in 7,5 minuut zowel informatie moet uitwisselen als het spel moet spelen of tegen spelen. Ieder team speelt in een competitie, waarbij je elke vijf weken kunt promoveren of degraderen.

We hebben als motto dat naast het competatieve element met name het gezelligheids- en sociale aspect een voorname rol spelen. Leden die elkaar kennen via het bridgen ontmoeten elkaar niet alleen op de club maar creëren daarnaast ook een sociaal netwerk waar ze elkaar ook buiten het bridgen ontmoeten. Voor beginnende bridgers organiseren we regelmatig cursussen en voor de leden thema-sessies om kennis en kunde te vergroten. Gisolf stelt zich verder ten doel om ook het bridgen te bevorderen en te faciliteren. In de zomermaanden is onze speelgelegenheid bij Jeu de Boulesclub MIDI ook open voor niet-leden om een avond te bridgen met de mogelijkheid om zich te plaatsen voor de finale.

Voor beginnende of recreatieve spelers hebben we tijdens de zomerperiode een aparte competitie. Verder stellen we alle bridgers in Delft en omgeving in de gelegenheid om deel te nemen aan het koffertjesbridge, waarbij men thuis kan deelnemen aan een competitie. Teneinde het bridgen ook voor grotere groepen mensen en met name jongeren toegankelijk te maken is het een droom te beschikken over een Denksportlocatie waarin alle bridgeclubs verenigd zijn en waar naast het bridgen ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden. Het beeld van een multifunctionele sportlocatie waarin jongeren en ouderen elkaar kunnen ontmoeten wordt daarmee verwezenlijkt. Als u meer informatie wilt over bridgen of zomaar eens langs wilt komen dan kunt u meer informatie vinden op de website www.bc-gisolf.nl.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12