Afbeelding

Delftse Taekwondo-toppers zijn klaar voor het EK

sport

Editie: Week 16, Jaargang 22 |

V.l.n.r. Scheidsrechter Rory de Vries, Roy den Hollander, Maxime de Wit, Bo Rook, Daphne van der Wijngaart, Cody Oranje en Tim Kool wacht op het EK in Riccone een zware opgave. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - De Nederlandse selectie voor het EK taekwondo bestaat uit maar liefst zes leden van de Delftse sportschool van top taekwondoka Tim Kool. Dinsdag vertrekt de equipe naar het Italiaanse Riccone.

Door: Marijn Abbenhuijs

Een beter voorbeeld van optisch bedrog krijg je niet. De kleine accommodatie van Sportschool Tim Kool oogt als een knusse vriendenclub. Iedere binnenkomer wordt persoonlijk gegroet en voorzien van een kop koffie of thee. In de hoek van de kantine zitten de EK-gangers en van hun gezichten is de ontspanning af te lezen. Ze lachen en dollen, zelfs de debutanten. De jonge Cody Oranje en Daphne van der Wijngaart gaan het volgens Rory de Vries, die als scheidsrechter op het kampioenschap zal zijn, zwaar krijgen. “Maar ze zijn allebei heel talentvol en werken heel hard”, onderbouwt hij. “Het is voor hen absoluut een voordeel dat ze al bij de junioren een EK meemaken. Die ervaring neem je mee in de rest van je carrière.” Cody gaat daarentegen gewoon voor goud. “Dat is het doel altijd”, zegt hij stoer terwijl hij aangeeft dat hij er klaar voor is. “De tegenstand is natuurlijk wel heel sterk. Het zal dan ook zeker een zwaar toernooi worden, maar mijn sterke punt is mijn doorzettingsvermogen. Daardoor hoop ik ook dat ik boven mezelf uit kan stijgen.” De pas 15- jarige Daphne is iets voorzichtiger in haar verwachtingspatroon. “Ik wil graag laten zien dat ik op het EK thuishoor”, vertelt de Delfgauwse. “Ik ben tevreden als ik voor mezelf het gevoel heb dat ik het goed heb gedaan. Als ik wat win, zou dat super zijn, maar ik denk dat ik het opdoen van ervaring moet zien als grootste winst.”

Staat van dienst
De andere vier hebben in tegenstelling tot hun jonge clubgenoten ook internationaal al een behoorlijke staat van dienst. Tim Kool heeft zich in het afgelopen decennium ontpopt tot één van de meest succesvolle taekwondoka’s van Europa, Maxime de Wit werd, weliswaar in een andere gewichtsklasse, al Europees en Wereldkampioen, Roy den Hollander heeft al een wereldtitel teamsparren op zak en Bo Rook is Europese top op het onderdeel tuls. “Maar het blijft een momentopname”, is Bo realistisch. “Alles moet goed gaan op het juiste moment. Of je dat kan beïnvloeden? Jazeker, een goede warming-up is het halve werk. Ik hou ervan om in mijn warming-up al behoorlijk te worden opgejaagd. Als ik dat gedaan heb, kan ik doen wat ik altijd heb gedaan en dan ga ik voor een medaille.” Het belang van het kampioenschap wordt nog duidelijker als Roy en Maxime over hun voorbereiding vertellen. “Ik ben waarschijnlijk één van de kleinsten in mijn serie”, geeft Roy aan. “Dat kan een voordeel zijn, maar dan moet ik gebruik maken van snelheid en uithoudingsvermogen en dat zijn in principe altijd mijn zwakke punten geweest. Vorig jaar al ben ik echter tot de conclusie gekomen dat snelheid een troef voor me kan worden op dit toernooi en sindsdien ben ik daar de focus op gaan leggen. Ik heb op dat vlak dan ook grote stappen gezet. Ik hoop dat ik daarmee mijn slag kan slaan. Ik ga voor de winst en zie wel waar het schip strandt.” Maxime heeft zich daarentegen met hele andere dingen beziggehouden. “Ik heb altijd veel last van zenuwen”, is ze eerlijk. “Om daar vanaf te komen, krijg ik sinds kort ademtherapie. Ook heb ik leren visualiseren. Voor mijn wedstrijden op het EK, straks, zet ik bandjes op die mijn ademtherapeute heeft ingesproken. Ik hoop dat die teksten helpen om me te kalmeren.” Als het gezelschap vervolgens gevraagd wordt naar het verwachtte aantal medailles, blijft het even stil. “Ik denk vier”, roept Bo uiteindelijk en daar kan de rest zich wel in vinden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12