Afbeelding

De jeugdafdeling van SEP heeft een international in haar gelederen

sport

Editie: Week 16, Jaargang 22 |

Darko Gocevski zat enkele weken geleden bij een interlandselectie en speelde afgelopen zaterdag met SEP B1 tegen HBS B2. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het was even schrikken bij VV SEP. Eind maart kwam er een brief binnen met een uitnodiging voor B1-speler Darko Gocevski met een uitnodiging voor het Macedonisch elftal onder de 17.

Gocevski was ontzettend blij met de uitnodiging en hoefde dan ook niet lang te twijfelen of hij erop in wilde gaan. “Ik vond het wel heel bijzonder dat ik uitgenodigd werd, maar had er wel een beetje op gehoopt. We hadden contact met een trainer uit Indonesië, die de mensen bij de Macedonische bond kent die spelers selecteren. Hij heeft zich er sterk voor gemaakt en uiteindelijk kreeg ik een uitnodiging.”


Gocevski mocht aantreden in een vierlandentoernooi, waarbij Macedonië het opnam tegen Montenegro, de Verenigde Staten en Bosnië. De 15-jarige scholier kwam niet veel aan spelen toe, maar keek zijn ogen uit. “Het is even wat anders dan het voetballen bij SEP. Bij de bond gaat het er allemaal wat professioneler aan toe. Dat is ook niet zo gek, want je hebt hier alleen maar te maken met jongens die daar bij profclubs spelen.” Van een taalbarrière heeft de speler, die op alle posities op het middenveld uit de voeten kan, geen moment last gehad. “Want ik spreek de taal en heb er leuke jongens ontmoet die me alleen maar willen helpen. De sfeer is ontzettend goed en ik heb het bij het elftal heel erg naar mijn zin gehad, hoewel ik nog niet aan spelen toe ben gekomen.”

‘IK HEB ER ALLE VERTROUWEN IN DAT ZE ME IN DE GATEN BLIJVEN HOUDEN;
Of dat in de toekomst zal gebeuren weet Gocevski nog niet. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze me in de gaten blijven houden. Ik ben nu één keer geselecteerd en heb geen modderfiguur geslagen. Als ik vaker word uitgenodigd, kom ik wat meer in beeld van de clubs in Macedonië. Op dit moment is het niet aan de orde, maar mocht er een club uit dat land zich voor me melden, dan ga ik erover nadenken of ik daarop in zou willen gaan.”
Voorlopig speelt de scholier, die in 4 havo aan het Stanislas College aan het Westplantsoen zit, zijn wedstrijden wekelijks in de B1 van SEP. “Mijn trainer daar is Ron van der Boon. Ik heb het er erg naar mijn zin. Je merkt wel dat het niveau anders is dan bij de onder-17 ploeg van Macedonië, maar dat is niet zo gek. Die jongens spelen namelijk bij profclubs. Ik heb in de B1 van SEP dan ook veel minder last om me te laten gelden.”

‘MIJN TEKORTKOMINGEN LIGGEN NU NOG OP HET FYSIEKE VLAK’
Over het feit dat hij nog niet aan spelen voor zijn land is toegekomen maakt Gocevski zich geen zorgen. “Ik zit bij de onder-17 ploeg en ben zelf pas vijftien jaar. Mijn tekortkomingen liggen nu nog vooral op het fysieke vlak. Ik denk dat de minuten, als ik eenmaal wat ouder en fysiek sterker ben, er best zullen komen.”


Ondanks het feit dat Gocevski in Nederland woont, voelt hij zich de laatste tijd steeds vaker Macedoniër. “Als je het shirt van je land mag dragen, is dat echt wel heel bijzonder. Ik woon in Nederland, maar het is heel bijzonder om je land te mogen vertegenwoordigen. Ik voel me sinds mijn selectie voor het nationale elftal dan ook meer Macedoniër dan ooit tevoren.”
Een volgende selectie is bij de 15-jarige SEP speler dan ook meer dan welkom. “Ik heb het tijdens het toernooi ontzettend naar mijn zin gehad en denk dat ik er als voetballer alleen maar beter kan worden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12