Afbeelding

Volgens verloren zoon Rory van der Kraan kan het bij Delfia vanaf nu alleen maar beter

sport

Editie: Week 40, Jaargang 20 |

Kilometervreter Rory van der Kraan zal niet snel zijn mannetje laten lopen. Zo ook niet afgelopen zondag tegen HMC. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Opeens stond Rory van der Kraan aan het begin van dit seizoen weer in het eerste elftal bij Delfia. Na twee jaar in een lager elftal haalde trainer Sylvio Mansveld hem naar de A-selectie om het middenveld van de vierdeklasser van extra stootkracht te voorzien.

Ondanks de wat tegenvallende seizoensstart van Delfia bevalt de terugkeer bij de wedstrijdselectie van Delfia Van der Kraan goed. “Aan het begin van het seizoen heeft Sylvio Mansveld me gevraagd of ik bij de selectie wilde aansluiten. Ik heb hem gezegd dat ik in ieder geval de voorbereiding wel wilde meemaken en dat ik daarna zou besluiten of ik verder wilde gaan. We hebben dit seizoen het voordeel dat het in ieder geval niet minder kan gaan dan het afgelopen seizoen. Aan het begin van het seizoen kreeg ik zelfs de aanvoerdersband om mijn arm.”

‘IK BEN AANVOERDER GEWORDEN OMDAT IK EEN ECHTE DELFIAAN BEN’
De beslissing van Mansveld om de 33-jarige bakker kapitein van het vlaggenschip van Delfia te maken was een bewuste. “Mij is verteld dat ik aanvoerder ben geworden omdat ik een echte Delfiaan ben. Ik heb, op een paar seizoenen na bij Delft, vanaf de jeugd bij deze club gespeeld. De afgelopen jaren speelde ik in een vriendenelftal met jongens waarmee ik jarenlang in het eerste heb gespeeld. Nu in de eerste weken van het seizoen de resultaten wat tegenvallen, zou het makkelijk zijn om weer terug te gaan naar dat elftal, maar zo zit ik niet in elkaar. Daarbij vind ik ook dat ik het tegenover de trainer niet kan maken.”
De band tussen Mansveld en zijn aanvoerder is goed. “Ik denk dat Sylvio een trainer is die heel goed in de groep ligt. Hij is niet alleen in voetballend opzicht met ons bezig, maar hij verdiept zich ook heel erg in de mens achter de speler. Voor zo’n trainer ga je als speler een stapje harder.”
Nu valt er sowieso zelden iets op de inzet van Van der Kraan aan te merken. “Ik ben iemand die altijd veel passie in zijn spel legt. Mijn loopvermogen helpt me daar wel bij en ik heb een goed schot. Ik ben een beetje de stofzuiger van het elftal en dat bevalt wel, hoewel het niet altijd leuk is om het vuile werk van een ander op te knappen. Verder loop ik al de nodige jaartjes mee in het voetbal en probeer ik ook veel te coachen, zodat er minder vies werk is om op te knappen.” Die coachende rol vervult Van der Kraan de laatste weken, bij afwezigheid van Maurice Kamphuis, als laatste man. “Maar als Maurice erbij is, speel ik als verdedigende middenvelder. En dat gaat goed.” Ook de verdeling van vrije trappen leidt bij de twee specialisten niet tot problemen. “Die verdelen we om en om en we hebben afgesproken dat ik de strafschoppen mag nemen.”

‘IK HEB ER ALLE VERTROUWEN IN DAT HET VANZELF BETER ZAL GAAN’
Van der Kraan heeft het dus naar zijn zin bij Delfia, hoewel een blik op de ranglijst anders zou doen vermoeden. “We staan er op het moment inderdaad niet goed voor, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het vanzelf beter zal gaan. Er is al sprake van een opgaande lijn. We verliezen nog wel, maar vaak met kleinere cijfers. Daarnaast was de 4-1 nederlaag van afgelopen weekend tegen HMC nogal geflatteerd. Tien minuten voor tijd stond het nog 2-1, maar toen de derde tegengoal viel, knapte er iets bij ons.”
Op de vraag wat Van der Kraan van het seizoen verwacht, is hij duidelijk. “Als je na vier wedstrijden puntloos onderaan staat, is het raar om te zeggen, maar ik denk echt dat we onderin weg kunnen komen. We hebben een aantal jongens dat een paar jaar niet gevoetbald heeft en conditioneel nog niet zo sterk is. Als daar verbetering in komt, kunnen we misschien wel een goede serie neerzetten en meedoen om een periode. Maar voorlopig moeten we vooral ons best doen om onderin weg te komen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12