Afbeelding

Even bellen met Ria van Dieren Centrale Nederland

sport

Editie: Week 4, Jaargang 23 |

Aan de Freule van Dorthsingel in Pijnacker zijn de hamsterweken vroeg begonnen. Op 30 december werd hier een hamster gevonden. Ria van de Dieren Centrale Nederland vertelt…

-Hoe gaat het met de hamster?
“Volgens mij is ‘ie nog niet opgehaald. Als dit niet binnen twee weken gebeurt, mag een asiel ‘m doorverkopen. De eigenaar krijgt ‘m dan niet meer terug. Dat is beleid van een asiel. Ik weet echter niet of de hamster uit Pijnacker al is doorverkocht. Maar in het geval van een hamster komt er eigenlijk nooit een eigenaar opdagen.”

‘ALS EEN HAMSTER BUITEN LOOPT KLOPT ER IETS NIET’

-Hoe kan een hamster ontsnappen?
“Dat is vreemd, ja. Een hamster zit nooit buiten. Ze horen in een kooitje, dus als een hamster buiten loopt dan klopt er iets niet. Een konijn kan nog ontsnappen, maar een hamster niet.”

-Waarom een konijn wel?
“Konijnen zijn vaak buiten of lopen weleens los in de tuin. Soms weten ze dan toch een gaatje te vinden. Of iemand opent hun verblijf en dan breken ze uit. Maar hamsters zitten niet buiten.”

-Hoe kan het dat er één door Pijnacker liep?
“Ja, je kunt je met alle dieren afvragen hoe het kan. Hoe kun je een hond kwijt raken? Ik heb zelf honden en vraag me vaak af hoe het nou toch kan dat mensen die kwijt raken. Ze komen hier dagelijks binnen. Ook ontsnapte vogels, duiven en knaagdieren komen hier binnen. Het kan allemaal.”

-Wat is de top 3 van gevonden huisdieren?
“De kat staat absoluut op 1, gevolgd door de honden en dan op nummer 3 de knaagdieren.”

-In hoeverre komen hun baasjes ze weer halen?
“In het geval van honden wordt 90 procent wel weer opgehaald. Katten zijn wat moeilijker. Ik denk dat tussen de 60 en 70 procent weer bij z’n baasje terechtkomt. Konijnen worden nauwelijks opgehaald, ik denk één op de tien.”

-Zoeken hun eigenaar minder fanatiek?
“Het gebeurt zelden dat eigenaren van vermiste konijnen bellen. Heel soms, als een klein kind een konijn kwijt is. Ik ben bang dat een groot percentage niet gewenst is en bewust buiten wordt losgelaten.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12