Afbeelding

Stilte, de voorzitter spreekt

sport

Editie: Week 24, Jaargang 20 |

Ronald van der Meer

DELFT – Wekelijks komt in de rubriek ‘Stilte, de voorzitter spreekt’ de voorzitter van een Delftse sportvereniging aan het woord. Deze week is dat Ronald van der Meer van Zwem- en waterpolovereniging d’ELFT.

“Bij de naam d’ELFT is wel meteen duidelijk uit welke stad we komen, maar niet wat we doen. Nu was een ELFT een vis die vroeger in de wateren rondom Delft voorkwam en dat is ook precies ons motto: Zorgen dat alle leden zich als een vis in het water voelen. d’ELFT is dan ook actief in zowel wedstrijdzwemmen, waterpolo en sinds kort ook met Triatlon. Daarnaast hebben we waterpolo voor veteranen, zwemmen voor recreanten en natuurlijk kunnen ook de kleintjes bij ons terecht. Zowel voor hun zwem ABC als voor allerlei leuke vervolgopleidingen. Ik hoor helaas ouders nog te vaak tegen hun kinderen zeggen: “Als je je zwemdiploma’s hebt gehaald mag je zelf een sport kiezen”. Onze uitdaging is om het zwemmen zo leuk te maken dat hun reactie wordt dat zij willen blijven zwemmen. Of je nou gaat waterpoloën of wedstrijdzwemmen, d’ELFT probeert altijd het beste uit je te halen in een gezellige en sportieve omgeving. Op sportief gebied gaat het zelfs zeer goed met ons. Vorig jaar zijn onze wedstrijdzwemmers gepromoveerd en dit jaar onze waterpolo heren 1.

Daarnaast willen we onder andere in het kader van onze maatschappelijke rol nog meer mensen interesseren voor de zwemsport want bewegen in het water is voor iedereen gezond en leuk. d’ELFT wil het aanbod niet uitbreiden door steeds weer nieuw activiteiten op te pakken maar vooral door betere samenwerking met onze collega Kerkpolder-verenigingen. Zoals ook mijn collega Paul Bentvelzen (voorzitter Delftse Watervrienden, red.) reeds eerder in zijn column memoreerde, is er tussen de diverse sportverenigingen steeds meer belangstelling en behoefte aan samenwerking. Dit speelt duidelijk ook bij de vereniging d’ELFT. Soms kan dat samenwerken tot iets heel moois leiden: namelijk tot een nieuwe eenheid een nieuwe vereniging die al het mooie van de oude verenigingen combineert.

d’ELFT is hiervan een duidelijk voorbeeld, zij is namelijk 10 jaar geleden – op 12 juni 2002 - voortgekomen uit zo’n samenwerking die leidde tot een fusie tussen Raket en DZV. Een lustrum wat op 16 juni uitgebreid gevierd zal gaan worden. De zwemvereniging Raket was al actief sinds 1923 en zeer succesvol op het gebied van wedstrijdzwemmen, terwijl DZV ook is opgericht in 1923 en zeer succesvol is met waterpolo. Door de fusie werd d’ELFT een vereniging die goed was in waterpolo en wedstrijdzwemmen. Een vereniging met en door vrijwilligers die dus al bijna 90 jaar in Delft actief is met de zwemsport. Ik zelf hoop dat er in de komende jaren op dit gebied nog veel gaat veranderen en er een steeds hechtere band komt tussen de sportverenigingen in Kerkpolder, zodat we steeds meer mensen kunnen enthousiasmeren voor de zwemsport en er vaker talenten op alle gebieden van de zwemsport komen die begonnen zijn in Kerkpolder; de nieuwe olympische talenten met een Delftse achtergrond.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12