Afbeelding

Mike Millenaar leeft voor het racen in zijn lelijke eend

sport

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Mike Millenaar (links) nam de passie voor Eenden over van zijn opa. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DEN HOORN – De achttienjarige Mike Millenaar heeft afgelopen seizoen zijn debuut gemaakt in de autocross met Eenden. Die passie heeft hij overgenomen van zijn vader en zijn opa en nu wil hij daarin de beste worden.

Door: Marijn Abbenhuijs

Aan de rand van de Rijksstraatweg in Den Hoorn staat een Eend met een groot Te Koop-bordje bij de voorruit. De auto behoort toe aan de familie Millenaar en wie een kleine honderd meter verder het erf op loopt, beseft waarom ze het voertuig kwijt kunnen. In de garage staan er namelijk meer en die zien er sportiever en robuuster uit. Aan die Eenden wordt elke zaterdag gesleuteld. Ze worden tot in de perfectie klaargestoomd om als racemonster te fungeren. Autocross in Eenden is namelijk een sport in Nederland en een serieuze ook. “Toen ik geboren werd, raceten mijn vader en mijn opa in hun Eenden”, verklaart de jonge Mike zijn liefde voor de sport.

“Ik ging al mee naar het circuit toen ik nog niet eens kon lopen.” Naarmate hij ouder werd, groeide zijn verbondenheid met de hobby van zijn vader en zijn opa. Elke zaterdag werd er aan de auto’s gesleuteld en op den duur deed Mike daar ook aan mee. “Toen mijn neef op een gegeven moment ook ging racen, sleutelde ik voor hem aan zijn Eend. In het begin wisselde ik alleen zijn banden en daarna ging ik steeds meer doen. Mijn vader en mijn opa hebben een autobedrijf, dus ik ben ermee opgegroeid. Ik weet hoe de auto’s in elkaar zitten en ik weet wat er van ze gevraagd wordt tijdens een cross. Ik kon dan ook niet wachten tot ik zelf ook mocht gaan racen.”

Daar had Mike zijn rijbewijs niet eens voor nodig. Nog voordat hij de weg op kon, haalde hij zijn rijvaardigheidcertificaat en kon hij een licentie krijgen, waardoor hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de competitie. “Alle crossers binnen deze sport zijn lid van dezelfde vereniging”, legt Mike uit. “Die vereniging heet 2CV Cross. Daarbinnen strijden 12 tot 15 coureurs om de Nederlandse titel. Ja, er zijn inderdaad 12 fanatiekelingen in heel Nederland die deze sport beoefenen. We zijn elkaars concurrenten, maar doen het ook echt samen. Een wedstrijd bestaat altijd uit 5 rondes en tussen de rondes door helpen we elkaar bij het herstellen van de auto’s. Aan het einde van elke dag hebben we een dagwinnaar en door alle punten van alle daguitslagen bij elkaar op te tellen, wordt duidelijk wie tot Nederlands kampioen wordt gekroond. Via onze website www.2cvcross.nl houden we elkaar op de hoogte en publiceren we alle uitslagen. We zijn dus enerzijds concurrenten, maar tegelijk ook een groep mensen die een passie delen en dat is heel gezellig.”

Mike eindigde tijdens zijn eerste seizoen als zesde in het eindklassement en dat terwijl hij met afstand de jongste deelnemer is. “Het ging elke wedstrijd iets beter. Ik kan niet trainen met de Eend, dus je hebt echt wedstrijden nodig om ervaring op te doen. Het is dan ook mooi dat er een duidelijke stijgende lijn te zien is. In het begin reed ik vaak in de achterhoede, maar inmiddels kan ik voorin meekomen. De angst en de ergste zenuwen zijn er wel uit en in de laatste wedstrijddag behaalde ik zelfs mijn eerste beker. Ik hoop dat ik volgend jaar een volgende stap kan zetten en de competitie aan kan gaan met de mannen die al jaren de dienst uitmaken. Ik ben in ieder geval dag in dag uit met deze sport bezig. Of ik me topsporter voel? Dat niet. Het is gewoon mijn passie.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12