Afbeelding

Thomas Attema ontpopt zich tot Held van Schipluiden en verwacht dit weekend kampioen te worden

sport

Thomas Attema had afgelopen zondag in de derby tegen Den Hoorn veel ballen klemvast. (foto: Roel van Dorsten)

SCHIPLUIDEN – VV Schipluiden sloeg afgelopen zondag een directe aanval van concurrent SV Den Hoorn af. Het duel, waarvan de winnaar lijstaanvoerder zou worden, eindigde onbeslist.

Schipluiden behoudt hierdoor het punt voorsprong op de ‘Bokken’. Doelman Thomas Attema ontpopte zich diep in de blessuretijd tot de grote held van Schipluiden. Hij stopte een strafschop, nadat aanvoerder Peter van Ooijen na een zet in zijn rug de bal met de hand beroerde. Echt toevallig was de heldendaad niet. “Leon van der Zalm nam me vorige week na de training even apart en vertelde me dat Michiel Draaisma de laatste strafschoppen allemaal rechts van de keeper schoot. In het veld wenkte hij me ook even en ik ging vol voor de rechterhoek en stopte de bal.” Van een heldenstatus wil Attema zelf niets weten. “We hebben het met zijn allen gedaan en als je het zo ziet, zijn we allemaal helden. Na de wedstrijd waren er ook heel wat jongens die kramp hadden. Wel is het zo dat die gestopte strafschop voor altijd in de geschiedenisboeken terechtkomt.”

‘Ik maak zo nu en dan nog wel een paar foutjes, maar ik ben nog jong’

Het was een prachtige actie van de 21-jarige opvolger van Sven Bekkers, die na jaren trouwe dienst zijn keepershandschoenen in de wilgen hing. “Het gaat eigenlijk boven verwachting”, vertelt Attema, die aan zijn eerste volledige seizoen in de basis bezig is. “Ik maak zo nu en dan nog wel een paar foutjes en die hebben ook wel een paar puntjes gekost, maar ik ben nog jong en moet nog veel leren. Al met al ben ik wel tevreden met mijn eigen prestatie.”

Attema, die naast zijn studie aan het hout- en meubileringscollege ook als kok bij Café de Wijnhaven werkt, traint ook de keepers bij de junioren. Verder volgen hij en zijn pupillen training bij ‘de Spanjaard’. “Hij is de keerperstrainer van Tom Boks bij Scheveningen en gebruikt de faciliteiten van Schipluiden voor zijn keepersschool. Bovendien geeft hij de keepers van de A- en B-selectie en de eerste selectie training.”

Het heeft geleid tot een seizoen waarin Schipluiden in drieëntwintig wedstrijden slechts zevenentwintig doelpunten te verwerken kreeg. “Dat is zeker niet alleen mijn verdienste”, is Attema bescheiden. “Ik heb een ontzettend sterke verdediging voor me lopen en het leuke daaraan is dat die, naast aanvoerder Peter van Ooijen, bestaat uit jongens die nog jonger zijn dan ik. Als je ziet dat de B-junioren in de Derde Divisie landelijk uitkomen en de A-junioren kampioen zijn geworden in de Hoofdklasse, is het wel duidelijk dat Schipluiden toekomst heeft.”

‘Ik verwacht dat er zondag, als we winnen, een groot dorpsfeest gevierd zal worden’

Voorlopig kijkt het hele dorp niet al te ver vooruit. “Zondag kunnen we thuis tegen Erasmus kampioen worden. Zij staan derde in de competitie en we zullen er dus een behoorlijke kluif aan krijgen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. We voelen wel spanning, maar die is alleen maar positief.” Als Schipluiden wint, spelen de Midden-Delflanders volgend seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis in de Tweede Klasse en het is al ruim dertig jaar geleden dat de club kampioen is geworden. Je merkt dat het leeft; er komen veel sms-jes van oud-spelers en supporters binnen. Ik verwacht dan ook dat er zondag, als we winnen, een groot dorpsfeest gevierd zal worden.”

Het zou tevens een afscheid in stijl betekenen voor trainer Piet Doorn. “Hij is een heel relaxte en leuke trainer met een echt clubhart. Ik denk echter dat het goed is dat er volgend seizoen een ander gezicht voor de club staat. Edger Kuntz zal er blanco instappen en iedereen zal zich opnieuw moeten bewijzen. Dat is denk ik alleen maar goed.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12