Afbeelding

Ruud Zantman zet dikke streep onder Delfia-seizoen en kijkt alleen nog maar vooruit

sport

Editie: Week 24, Jaargang 21 |

Ruud Zantman is blij met Sylvio Mansveld als trainer en heeft er alle vertrouwen in dat het komend seizoen een stuk beter zal verlopen dan het afgelopen. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Het onlangs beëindigde seizoen van Delfia kan op zijn minst teleurstellend genoemd worden. Na een seizoen waarop promotie op een haar na misgelopen werd, eindigden de Delfianen troosteloos als hekkensluiter in de Vierde Klasse.

“Nadat we de promotie misliepen, vertrokken er tien spelers”, herinnert trainer Ruud Zantman zich. “Zo gaat dat nu eenmaal in het voetbal. We hebben ons uiterste best gedaan om voor 15 juni een groep bij elkaar te krijgen en uiteindelijk hadden we veertig man. Dat was op zich wel een hele prestatie.”
Uiteindelijk pakte het toch minder positief uit. “Want in de winterstop hebben we besloten het tweede elftal uit de competitie te halen, want er kwam een aantal jongens niet opdagen en andere jongens gedroegen zich niet naar de Delfia-richtlijnen. Uiteindelijk zijn we met het eerste elftal verder gegaan met een groep van achttien jongens en toen kwam het hele Syrië-verhaal.”
Verschillende landelijke media berichtten over het feit dat spelers van de vereniging naar Syrië vertrokken waren om deel te nemen aan een heilige oorlog. “Dat is vooral verschrikkelijk voor de ouders van die jongens, maar op het veld kwam het erop neer dat het maar de vraag was of we wel genoeg spelers hadden om aan de wedstrijd te beginnen. We zaten echt in een negatieve spiraal.”

‘BESTUURLIJK STAAT HET AL ENIGE TIJD GOED OP DE RAILS’


Zaten is het juiste woord, want het ziet ernaar uit dat er betere tijden in aantocht zijn voor Zantman en zijn club. “Want bestuurlijk staat het al een tijd goed op de rails. Ik ben bij Delfia binnengekomen als keeperstrainer en ben inmiddels voorzitter. Delfia is gewoon een prachtige club met een ontzettend mooie historie. Op zondagmorgen zitten hier echte Delfianen in de kantine te kaarten en ook bij het veteranenvoetbal komt er zomaar drie- tot vierhonderd man over de vloer. Dat is natuurlijk prachtig.”
Komend seizoen heeft trainer Sylvio Mansveld weer een volwaardige selectie tot zijn beschikking. “Wat dat betreft heeft de Commissie 2013/2014, die we speciaal hebben opgericht, prachtig werk geleverd. We hebben nu al een lijst van negentien nieuwe jongens en van de huidige selectie zijn er acht gebleven. Bij de nieuwe spelers zit een aantal echte Delfianen die terugkeren op het oude nest. Je merkt duidelijk dat er een groep aan het ontstaan is die het beste met de club voor heeft. Zij worden ook warm ontvangen door de oer-Delfianen en zo ontstaat een mooie wisselwerking.”
De nieuwe selectie staat ook komend seizoen onder leiding van trainer Sylvio Mansveld. “En ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe blij ik daarmee ben. Hij is het afgelopen seizoen altijd positief gebleven. Ik heb wel vaker tegen hem gezegd dat ik niet weet of ik het zou kunnen opbrengen. Elke dinsdag en vrijdag trainen en bij die trainingen en de wedstrijd maar afwachten of er genoeg spelers op komen dagen om een elftal op het veld te kunnen zetten.”

‘VANAF DIT PUNT KIJKEN WE ALLEEN NOG MAAR VOORUIT’


Uiteindelijk zal dat komend jaar anders zijn. “Ik ben hier twee jaar geleden als voorzitter geworden en heb altijd gezegd dat Delfia in de Derde en op termijn zelfs in de Tweede Klasse thuishoort. Dat zal misschien niet dit seizoen al lukken, maar we gaan er alles aan doen om dingen beter te maken. Er komt een heel dikke, vette krijtstreep van een meter of vier lang onder dit seizoen en vanaf dit punt kijken we alleen nog maar vooruit.”
Het valt Zantman op dat dit positivisme zich niet tot het Delfia-complex beperkt. “Ik kom in meerdere kantines en merk dat het de mensen opvalt dat we goed aan de weg timmeren. We hebben goede spelers aan ons weten te binden die hart voor de club hebben en dat blijft niet onopgemerkt. Verder is er in de zomer ook weer de 7-tegen-7 competitie en we hopen op niet al te lange termijn weer wat jeugdelftallen op de been weten te brengen. Wat dat aangaat zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12