Afbeelding

Joop Bol loopt al vijfendertig jaar rond bij SEP en zal dat nog wel even blijven doen ook

sport

Editie: Week 34, Jaargang 21 |

Joop Bol heeft al veel functies bij SEP bekleed en is nu vooral nog de trouwste supporter. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Wie aan SEP denkt, denkt al snel aan Joop Bol. De naam van de erevoorzitter, die komende week zijn tachtigste verjaardag viert, is onlosmakelijk aan de club verbonden, al was het alleen maar omdat dit weekend voor de zestiende keer gespeeld wordt in het Joop Boltoernooi.

Dat het zover zou komen had Joop Bol zelf misschien nog wel het minst verwacht. “Ik had eigenlijk nooit zo veel met voetbal. In mijn jeugd heb ik ook nooit bij een voetbalclub gezeten. In 1968 hadden we een vriendengroep van de jongerencongregatie aan de Brabantse Turfmarkt. Zij gingen met een clubje voetballen bij SEP en vroegen of ik daar ook zin in had. Ik gaf aan dat ik daar niet zo op zat te wachten, omdat ik niet zoveel met de sport had, maar heb uiteindelijk toch ingestemd.”
Het was het begin van een band die Bol al vijfenveertig jaar aan de club verbindt. “Maar het voetballen heb ik niet lang volgehouden, daar ben ik in 1971 mee gestopt omdat het toch niet echt iets voor mij was.” Bol hield meer van besturen: dat deed hij al bij de jongerencongregatie, waar hij voorzitter was. Dat was het bestuur van SEP niet ontgaan. “Ik werd gevraagd zitting te nemen in het bestuur en heb daar gehoor aan gegeven. Na een tijdje stapte de voorzitter op, enige tijd voor de festiviteiten rondom het 25-jarig jubileum in 1972. Ik vond dat er op een goede manier invulling moest gegeven worden aan de feestweek en dat daarvoor leiding nodig was. Uiteindelijk ben ik zelf voorzitter geworden en dat ben ik drieëntwintig jaar lang gebleven.” Tijdens Bols lange periode van voorzitterschap groeide SEP uit van een kleine vereniging in een oude, vervallen kantine aan de Brasserskade tot een gezonde, bloeiende vereniging op sportpark Tanthof-Zuid. “De verhuizing is wel het mooiste wat ik in mijn periode als voorzitter heb meegemaakt. De kantine aan de Brasserskade was gewoon veel te klein. Toen de Gemeente voorstelde om samen met Vitesse Delft een nieuw sportpark te betrekken, was dat een mooie kans.”
Ook nu, twintig jaar nadat Bol de voorzittershamer heeft doorgegeven, komt hij nog meerdere keren bij ‘zijn’ club kijken. “Want het is gewoon een heel behoorlijk deel van mijn leven. Van de week heb ik een paar keer bij de training gekeken en als er wedstrijden gespeeld worden, doe ik altijd wel mijn best om erbij te zijn. SEP is gewoon een heel leuke vereniging. Je ziet hier maar zelden dat spelers naar andere clubs vertrekken en er komen ook nooit heel veel spelers van andere clubs bij. De sfeer die er rond de club hangt is erg goed en het is ook nog eens goed voor mijn sociale contacten om regelmatig bij de voetbal te zijn.”

‘HIJ VROEG OF IK HET ERG ZOU VINDEN ALS HET TOERNOOI MIJN NAAM KREEG’


Ook de club is maar wat blij met de aanwezigheid van Bol; er is niet voor niets een toernooi naar hem vernoemd. “SEP speelde in de zomerstop altijd om de Jan Niemeijerbokaal: dat was een trainer die zo’n vijf jaar bij SEP trainde en een toernooi organiseerde. Toen hij eenmaal weg was, vroeg Joop Zuydgeest, één van mijn opvolgers, of ik het erg zou vinden als het toernooi mijn naam zou krijgen. Natuurlijk vond ik dat niet erg. Later heeft Joop ook nog zijn best gedaan voor een koninklijke onderscheiding, die ik uiteindelijk ook kreeg.”
Joop Bol en SEP blijven met elkaar verbonden, ook al loopt de bijna tachtiger door fysieke ongemakken niet meer zo hard als hij vroeger deed en ook nu nog wel zou willen. “Maar ja, dat komt met de jaren, hè? Tot vorig jaar maakte ik nog ieder jaar een seizoensboek, waarin ik alle krantenartikelen over de club bewaarde, maar dat gaat niet meer zo makkelijk.” Wat nog wel goed gaat, is het bezoeken van trainingen en wedstrijden, want Bol is waarschijnlijk wel SEPs meest fanatieke supporter. “Ik ben benieuwd hoe die jongens het dit jaar onder Peter Pothof gaan doen. Twee seizoenen geleden speelden we ook in de Derde Klasse en degradeerden we in de laatste minuten van de competitie. Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze het dit jaar gaan doen. Op de training zie je in elk geval dat ze hard moeten werken. Ik hoop dat het dit seizoen tot handhaving leidt.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12