Afbeelding

Hoe gaat het met Karel de Graaf?

sport

Editie: Week 32, Jaargang 22 |

Karel de Graaf was een goede lijnkeeper die in het veld veel praatte; het was een eigenschap waaraan hij als verslaggever bij Stadsradio Delft veel aan had. (foto: Roel van Dorsten)

Karel de Graaf (77) was niet alleen een begenadigd doelman: na zijn actieve loopbaan was hij trainer, scheidsrechter, radiocommentator en tegenwoordig kritisch volger van de Delftse voetballerij.

- Waar heb je allemaal gespeeld?
“Van huis uit ben ik een echte DHC’er. Ik heb er jaren gespeeld, tot de heer Hoogenboom de stekker uit de betaalde voetbaltak haalde. DHC ging verder, maar moest van onderaf beginnen en daar had ik geen zin in. Wim Wittenberg ging terug naar BEC, waar hij vandaan kwam en waar mijn schoonvader leider van het tweede elftal was. Daarom ben ik daar ook naartoe gegaan. Daar heb ik een mooie tijd gehad, net als bij Vitesse Delft, waar ik daarna ging spelen.”

- Na je actieve carrière was het lastig om het voetbal vaarwel te zeggen...
“Ik ben erna inderdaad trainer geweest bij onder meer Vitesse Delft en DVC. Ook heb ik jarenlang op hoog niveau gefloten: ik ben zelfs nog arbiter geweest bij een viertal interlands. Toen was het WK voor studenten in Delft en daar floot ik vier wedstrijden. Tijdens de finale tussen Nederland en Duitsland stond ik op het veld, terwijl Rinus van Vondelen en Jan Hageman mijn assistenten waren. Ook ben ik verslaggever geweest bij Stadsradio Delft. Tegenwoordig ben ik nog steeds aandachtig toeschouwer. Ik kijk welke wedstrijden er zijn, maak mijn keuze en ben nog steeds overal welkom.”

- Wat zijn dingen die je zijn bijgebleven?
“Ik heb thuis nog een krantenverslag liggen over het DHL-toernooi dat toen echt een begrip was. Tijdens dat toernooi stopte ik negen penalty’s. Dat vond ik wel een hele prestatie. Verder heb ik vooral bij BEC een prachtige tijd gekend. Het was naar om te zien hoe die club door financiële problemen is afgegleden. Aan de andere kant zie je nu ook dat er bij DVC heel iets moois wordt gebouwd.”

- Heb je nog mooie herinneringen aan je tijd als scheidsrechter?
“Ik weet nog dat ik een keer op Zestienhoven een wedstrijd moest fluiten tussen Xerxes en ‘s Gravenzande SV. Het was de enige wedstrijd in district West II die doorging. Ik kwam er aan en werd ontvangen door de scheidsrechtersbegeleider. Die zei: “Ik ben Van der Voort en ik ben topscheidsrechter in het betaald voetbal.” Ik antwoordde met: “Ik ben Karel de Graaf en ik fluit vanmiddag de wedstrijd.” In de rust kwam hij naar me toe en zei dat hij een aardig woordje met mij wilde spreken. Dat weigerde ik en hij zei dat ik nog wel van de KNVB zou horen. En inderdaad, die avond belde Piet Römer, de scheidsrechterscoördinator. Ik heb hem gezegd nooit meer zo’n flapdrol op me af te sturen en daar ging hij natuurlijk gewoon in mee!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12