Afbeelding

SV Wippolder en D.v.v. Delft luiden noodklok: kunstgrasveld is prioriteit nummer 1

sport

Editie: Week 9, Jaargang 22 |

Het veld van SV Wippolder was zaterdag bespeelbaar, maar heeft meer weg van een zandbak. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – SV Wippolder en D.v.v. Delft vieren dit seizoen hun honderdste verjaardag, maar de beide clubs hebben niet alleen maar reden tot feest. “Want als we geen kunstgrasveld krijgen, wordt het voor ons een lastig verhaal.”

Annemarie Spiessens is oud-bestuurslid bij Wippolder en staat het huidige bestuur bij waar het om de velden gaat. “Want ik heb dossierkennis opgebouwd. We hebben begin deze eeuw al aangegeven behoefte te hebben aan een kunstgrasveld, omdat het huidige veld te intensief gebruikt wordt. Dat leidt tot afkeuringen. Je hoort van verschillende kanten geluiden dat leden, op het moment dat hier geen verandering in komt, uitkijken naar andere clubs.”
Wippolder klopte al regelmatig op de deur bij de gemeente Delft, maar kreeg tot op heden steeds nul op rekest. “Zij zeggen dat wij veel leden uit Delfgauw hebben en dus moeten aankloppen bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Die gemeente heeft echter met hetzelfde probleem te maken, omdat zij veel leden uit Ypenburg hebben.” Daarbij zijn de problemen deels ontstaan door het beleid van de gemeente Delft. “Je ziet aan de velden aan de Brasserskade, sportpark Kerkpolder, Tanthof-Zuid en ons dat ze de aan de rand van de stad liggen. Inmiddels zullen ze wel spijt hebben van dat beleid.”

‘DE LIEFDE MOET VAN TWEE KANTEN KOMEN’
Het bezuinigingsargument is voor Spiessens niet echt valide. “Want we hebben het probleem al jaren geleden aangekaart en het is steeds op de lange baan geschoven. Daarnaast hebben we, door de klaverjas-, biljart- en fietsclubs onderdak te bieden een wijkfunctie op ons genomen, nadat het buurthuis werd gesloten. Die functie willen we best uitbreiden, maar de liefde moet wel van twee kanten komen. De toezegging voor het kunstgrasveld moet er voor half juni, wanneer de overschrijvingsperiode eindigt, komen, want anders raken we onherroepelijk leden kwijt en dat kan rampzalige gevolgen hebben.”
Ook bij D.v.v. Delft wacht men al jaren op een kunstgrasveld. “Wij hebben een jaar voordat er zes velden werden neergelegd aangegeven dat wij en Full Speed een kunstgrasveld wilden”, geeft Theo Jansen, secretaris van Delft, aan. “Uiteindelijk werden er vijf velden op de Brasserskade aangelegd en één bij Full Speed. Ons huidige Desso Grassmaster-veld stamt uit 1996 en was al in 2011 aan vervanging toe, maar zelfs het groot onderhoud wordt op de lange baan geschoven. Daardoor wordt er tijdens het onderhoud veel aarde afgeschraapt. Door ons goede huisvaderschap kunnen we het aantal afkeuringen in het weekend beperkt houden, maar voor de trainingen van onze selectie huren we velden bij Delfia en DVC.”

‘WIJ STAAN ALS PUUR DELFTSE VERENIGING MET LEGE HANDEN’
D.v.v. Delft-voorzitter Ries van Dam is verbolgen over het feit dat er aan de Brasserskade wel kunstgrasvelden werden neergelegd. “Die velden zijn er vooral voor voetballertjes uit Den Haag, want het grootste deel van de aanwas komt uit Ypenburg. Wij zijn een puur Delftse vereniging die vooral jeugd uit de Buitenhof opvangt, maar wij staan met lege handen. Dat terwijl de Gemeente ons wel wist te vinden toen EDH onderdak zocht of toen er gymnastiekruimte voor de leerlingen van het Stanislascollege nodig was. Ook als de huren verhoogd worden zijn wij de dupe; maar als wij wat van hen nodig hebben geven ze niet thuis.”
Wel zijn er besprekingen geweest over een nieuw veld. “Er is zelfs een oplossingsvariant opgesteld door de Gemeente, waarmee we door met het onderhoud te schuiven al in 2013 een nieuw kunstgrasveld zouden kunnen hebben”, vertelt Jansen. “Hiernaar zou gestreefd worden, maar door wisselingen in het ambtenarenbestand weet niemand van de Gemeente hier meer wat van. We worden als Delftse club gewoon aan ons lot overgelaten, want het kan ook ons leden kosten.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12