Afbeelding

Voorzitter Van Koppen vreest voortbestaan van vereniging

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

Peter van Koppen was dolgelukkig met het veld dat hij jarenlang mocht gebruiken, maar de club moet uiterlijk 6 januari vertrokken zijn.

DELFT – Peter van Koppen hoopt dit jaar nog een nieuwe locatie voor zijn Hondenvereniging 'de Schie' te vinden. De vereniging moet in januari haar huidige veldje nabij ’t Haantje verlaten voor woningbouw en een nieuwe weg. Is er voor die tijd geen nieuwe plek gevonden, dan  heft Van Koppen de club op en is het einde verhaal.

Als we met hem afspreken, bewegen hijskranen op de achtergrond al heen en weer. Vrachtwagens met resten van panden en kassen die eveneens moesten wijken voor vernieuwing rijden voorbij het veld waar Hondenvereniging de Schie tien jaar lang domweg gelukkig was.


Van Koppen begon twaalf jaar geleden, nadat hij daarvoor instructeur bij Kynologenclub Delft was, zijn eigen hondenvereniging. Hij gaf z’n cursussen eerst in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op grasveldjes bij Sporthal Brasserskade en de Delftse Hout. “Mooie veldjes, maar je hebt daar geen licht”, blikt hij terug. Dat veranderde tien jaar geleden toen hij de honden van bekende Delftenaar Wim Zegwaard onder z’n hoede nam. “Als blijk van waardering mocht ik dit veld van hem kosteloos gebruiken. Hij plaatste verlichting, een kennel en zorgde ervoor dat het veldje er altijd mooi bij lag. Elke cursus die ik hier geef zit volgeboekt en we hebben als vereniging zo’n honderd leden. Dinsdag doet een groep hier examen, daarna houdt het op.”


De afgelopen maanden was Van Koppen met bijna niets anders bezig dan het vinden van een nieuwe locatie in Delft of omgeving. Hij deed oproepen, pleegde telefoontjes, schreef brieven, maar zonder resultaat. “Ik heb ook burgemeester Bas Verkerk een brief geschreven, maar de Gemeente Delft stelde in een reactie voor om samen te werken met een andere vereniging.” Dat wil de 62-jarige Delftenaar niet. “Elke vereniging heeft toch z’n eigen identiteit.” Op zijn oproep voor een nieuwe locatie kreeg hij overigens één reactie, maar de plek die werd aangeboden was te klein. “De ondergrond maakt me verder niet uit. Het mag een grasveld zijn, maar een parkeerplaats voldoet ook prima. Het maakt ook niet uit of het ergens binnen of in de buitenlucht is. Ik hoef geen luxe, geen clubhuis of koffie en thee. Mensen komen twee keer per week een uurtje een cursus bij ons volgen en dan zijn we weer weg.” Hij wil het liefst een plek waarvoor niet hoeft te worden betaald, maar over een kleine vergoeding kan uiteraard altijd worden gepraat.

Voltooid verleden tijd
Als hij 31 december geen nieuwe plek heeft gevonden, is Hondenvereniging 'De Schie' voltooid verleden tijd. “Jammer”, vindt Van Koppen. “We hebben hier op dit veld mooie herinneringen liggen. En we hebben veel gelachen. Ik hoor vaak van mensen dat ze in het begin even aan me moesten wennen. ‘Maar onze hond heeft veel baat bij jou trainingen gehad en daar gaat het om’, zeggen ze er dan bij. Waarom ze moeten wennen aan me? Omdat mijn wereld zwart-wit is. Grijs bestaat niet. Het is vaak ook meer mijn taak om hondenbezitters op te voeden, in plaats van de honden.” Wellicht blijft hij dat ook doen, maar dan bij de mensen thuis. Zover is het echter nog niet. Van Koppen blijft nog vijf weken hopen op het verlossende mailtje of telefoontje dat zijn vereniging kan redden. Komt het niet, dan kan het nieuwe jaar voor Hondenvereniging 'De Schie' en haar leden en cursisten weleens beroerd beginnen.
Wie hen kan helpen, kan bellen naar 015-2146807 of mailen naar info@de-schie.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12