Afbeelding

Aad van der Knaap loopt al zestig jaar mee in de Delftse voetbalwereld en zet zich in om het leuk te houden

sport

Editie: Week 3, Jaargang 21 |

Aad van der Knaap in een voor hem karakteristieke pose: langs het voetbalveld met een camera. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Aad van der Knaap ontving op de nieuwjaarsreceptie van DHL een onderscheiding voor zijn 60-jarig lidmaatschap. Toch kennen de meesten de 74-jarige Schipluidenaar als oer-DHC’er, de club waarvan hij zich inmiddels erelid mag noemen.

Toch gaat de spreuk ‘een leven lang Brasserskade’ niet op voor Van der Knaap. “Want toen ik lid werd van DHL speelde die club nog aan de Laan van Vollering. Ik kwam eigenlijk min of meer toevallig bij die club terecht. Ik woonde in Schipluiden en ging altijd met de trein van Delft naar Den Haag. In de trein leerde ik een jongen kennen die bij DHL voetbalde en op die manier ben ik daar ook terechtgekomen, want in Schipluiden was toen nog geen voetbalclub.”

“IK KIJK NOG ELKE ZONDAG ALS EERSTE HOE DHL GEPRESTEERD HEEFT”

Van der Knaap ontpopte zich na zijn tijd als speler al snel als een belangrijke vrijwilliger voor de club. “Ik was voorzitter van de jeugdcommissie en organiseerde er ook kampen. Op een gegeven moment wilde ik wat meer prestatiegericht gaan werken en dat kon niet bij DHL. Toen ik zo rond 1970 stopte werd ik door DHC benaderd. In eerste instantie heb ik de interesse afgewimpeld, maar toen ze drie maanden later weer kwamen, ben ik toch overstag gegaan. Zonder nare gevoelens richting DHL overigens, want ik kijk nog elke zondag als eerste hoe die club gepresteerd heeft.”

Die tijd heeft Van der Knaap, omdat hij zelf bijna altijd bij de wedstrijden van zijn DHC aanwezig is om foto’s en wedstrijdverslagen voor voetbal.nl en haaglandenvoetbal.nl te maken. Voor de rest heeft Van der Knaap de laatste jaren wat gas terug genomen. “In mijn beginjaren deed ik ook bij DHC veel voor de jeugd. Je merkte wel meteen dat de club anders was, wat zakelijker. Voorzitter Jan Dijkman regeerde in die tijd met harde hand. We wilden de jeugd wat verder brengen en inmiddels spelen de A- tot en met de D-junioren allemaal in de landelijke divisie. Dat is mooi, want in alles was ik doe probeer ik er het maximale uit te halen.”

Dat deed Van der Knaap ook in zijn werk als docent op Sasbout Vosmeer, nu Stanislascollege Krakeelpolderweg, als docent Elektrotechniek. “En dat was soms best zwaar, want een schooldag houdt niet op na de laatste bel. Daarnaast had ik nog mijn werkzaamheden voor DHC, maar ook voor de KNVB.” Bij die laatste organisatie nam Van der Knaap zitting in de tuchtcommissie, de jeugdcommissie en de jeugd technische commissie. “Dat heb ik jarenlang gedaan en aan dat werk koester ik ook mijn mooiste voetbalherinneringen. We speelden met het elftal uit de Haagse regio tegen de elftallen uit andere regio’s en speelden toernooien in het buitenland. In Valencia kwam Guus Hiddink zelfs nog bij ons kijken. Het mooiste was wel toen we op het veld van Alkmaarse Boys kampioen van Nederland werden. Dat zal ik niet snel vergeten.”

“DE LAATSTE TIJD IS ER OOK STEEDS VAKER ERGERNIS ALS ER GEVOCHTEN OF GESCHOLDEN WORDT”

Terug naar het heden. Van der Knaap is erelid bij DHC, slijt veel van zijn tijd op de Brasserskade en heeft nog steeds zo zijn invloed op het jeugdbeleid. Hij zag de roerige periode van zijn club in de laatste jaren met lede ogen aan.

- Wat is er na zestig jaar nog zo leuk aan om langs het voetbalveld te staan?
“Het is genieten als er gevoetbald wordt, als er plezier wordt beleefd aan de sport. De laatste tijd is er ook steeds vaker ergernis als er gevochten of gescholden wordt.”

- Wat kan je daar als vereniging aan doen?
Het viel me de laatste maanden op dat het steeds vaker gebeurde en ik ben me eraan gaan ergeren. Daarom heb ik een nieuw aannamebeleid op papier gezet. Hierbij doen aspirant-leden eerst een voorinschrijving en stemmen zij ermee in dat wij navraag doen bij de vorige club. Op basis van deze informatie en een intakegesprek wordt bepaald of zij welkom zijn als lid van DHC.”

- En als spelers zich misdragen?
“Gezien de aard van de misdraging wordt bekeken wat voor straf we ze geven. Spelers worden na misdragingen op het matje geroepen en als het gedrag niet verbetert, kunnen ze op zoek gaan naar een andere club. Datzelfde geldt ook voor ouders, die zich langs de kant ook niet altijd even goed gedragen.”

- Ik kan me voorstellen dat je jezelf op die manier niet populair maakt…
“Dat is ook inderdaad niet het geval, maar ik zit er ook niet om populair te worden. Het is de enige manier om de club gezond te houden en excessen uit te bannen. Daarbij is een lik-op-stuk beleid essentieel, want er moet meteen duidelijk worden wat de consequenties van ongewenst gedrag zijn.”

Met dit plan van Van der Knaap worden bij DHC de touwtjes op disciplinair gebied weer wat strakker aangetrokken. “En dat is denk ik goed ook, want op deze manier blijft DHC een club waar ik me goed bij voel.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12