Afbeelding

Judofamilie De Klein is klaar voor het NK

sport

Editie: Week 9, Jaargang 22 |

Vijf judotalentjes van Budo Gouweleeuw haalden vorig weekend het podium bij de Zuid-Hollandse kampioenschappen en zijn daarmee geplaatst voor het NK. Onder hen Kim en Kris de Klein.

Het woord ‘judo’ staat nog net niet op hun voorhoofden geschreven, maar veel zal niet nodig zijn om erachter te komen wat de passie van de twee tieners is. Kim en Kris de Klein ademen judo en dat komt tot uiting op de overloop van de tweede verdieping van hun huis. Daar ligt een blauwe judomat omringt door gewichten en trainingsattributen. Daar staan een jongen en een meisje in judopak met elkaar te sparren. Niet alleen nu Delft op Zondag over de vloer is, maar praktisch tijdens elk vrij halfuurtje. Dat fanatisme in combinatie met liefhebberij werpt zijn vruchten af.

“Ik ben 11 jaar en deed daarom pas voor het eerst mee in de leeftijdscategorie -15”, vertelt Kim, de enige Zuid-Hollandse kampioen van de Delftse judoschool Budo Gouweleeuw. “Ik was ook de jongste deelnemer en had niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik vond het van tevoren ook best spannend, maar uiteindelijk ging het allemaal vrij makkelijk. Zelfs in de finale had ik niet veel moeite om mijn tegenstander te verslaan.” Maar wie denkt dat het allemaal vanzelf komt, heeft het mis. Kim heeft in aanloop naar het Zuid-Hollands kampioenschap hard getraind. “Ik train vijf keer per week bij Budo Gouweleeuw en bij judoschool Haaglanden. Daarnaast train ik ook vaak hier thuis op de judomat. Het is leuk om samen met mijn broer te trainen. We maken overal een wedstrijdje van. Daardoor is het extra leuk en is het ook makkelijker om hard te trainen.” Daar is Kris het mee eens. Hij spart thuis ook regelmatig met zijn vader Peter, de voorzitter van Budo Gouweleeuw. “Maar mijn vader heeft niet zo’n goede conditie”, zegt hij lachend. “Als ik met mij zusje train, kunnen we ons echt aan elkaar optrekken. Als we dan oefeningen doen, probeer je het toch altijd beter te doen dan de ander.”

Kris leek op het Zuid-Hollands kampioenschap ook op de titel af te stevenen. Hij verloor echter de finale en vervolgens ook de strijd om het zilver. De derde plaats is daarentegen toch genoeg voor deelname aan het Nederlands kampioenschap van 8 maart en daar gaat hij met vertrouwen naartoe. “Het is mijn doel om Nederlands kampioen te worden”, is hij ambitieus. “Zuid-Holland en Noord-Holland zijn de sterkste districten van Nederland. Hier hebben we de beste judoscholen, dus als je kans maakt om Zuid-Hollands kampioen te worden, maak je ook kans om Nederlands kampioen te worden. Hoe ik ervoor ga zorgen dat ik het daar beter doe dan op het Zuid-Hollands kampioenschap? Hard trainen. Kim en ik zijn uitgenodigd om bij de talentontwikkelaars van De Korte in Rotterdam te gaan trainen. Daar krijgen we pittige trainingen met veel sparren. Dat sparren is bovendien met sterke sparringpartners, dus daar word je echt beter van.” Hoe goed Kim het op het NK gaat doen, durft ze niet te zeggen. “Het zal zwaar worden. Ik denk wel dat ik een kans maak om te winnen, maar hoe groot die kans is, is moeilijk in te schatten. Het Zuid-Hollands kampioenschap was pas mijn tweede wedstrijd in de leeftijdcategorie -15, dus ik weet nog niet veel van mijn tegenstanders.” Terwijl Kris en Kim elkaar om de beurt op de grond werpen, rest de vraag of na de familie Elmont en de familie Van der Geest de familie Klein op den duur de judowereld zal veroveren. Aan hun enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. Kris en Kim doen er alles aan om de top te bereiken. (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12