Afbeelding

Kogelstoters Shaquille Emanuelson en Marijn van den Born zijn absolute top

sport

Editie: Week 11, Jaargang 22 |

Shaquille (zittend) en Marijn zijn van zichzelf al sterk, maar blijven hard werken. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Afgelopen indoorseizoen is opnieuw duidelijk geworden dat Atletiekvereniging AV’40 veel talenten heeft. Twee van hen vielen in het bijzonder op. Shaquille Emanuelson werd Nederlands kampioen bij de C- junioren, Marijn van den Born 7e bij de junioren AB. Opvallend genoeg allebei in het onderdeel kogelstoten.

Door: Marijn Abbenhuijs

Als je ze ziet zitten, valt het niet meteen op. Shaquille Emanuelson en Marijn van den Born zijn immers slank en de contouren van hun gezichten verraadt dat ze afgetraind zijn. Pas als ze opstaan merk je dat je met bijzonder imposante figuren te maken hebt. Ze zijn allebei boomlang en hebben kleerkasten van schouderpartijen. Essentieel voor het kogelstoten, maar alles behalve aangeleerd. Zowel Shaquille als Marijn is zich pas dit seizoen gaan toespitsen op het werpen. Hun aangeboren fysiek enerzijds en een flinke dosis wilskracht en vastberadenheid anderzijds zorgen ervoor dat dit tweetal ruwe diamanten houvast biedt aan atletiekliefhebbend Delft. 

“Als je jong bent en op atletiek gaat, doe je al snel aan meerkamp”, geeft Marijn aan. “Kogelstoten was daarbinnen wel één van mijn betere onderdelen.” De reden dat hij zich op die discipline is gaan toespitsen ligt echter extern. “Ik heb veel knieklachten gehad en voor mijn knieën is kogelstoten het minst belastend. Daardoor ben ik mij op kogelstoten gaan focussen en dat gaat nu steeds beter. Ik train nu in Rotterdam bij een regionale selectie. Ik kwam daar in eerste instantie niet voor in aanmerking, maar de trainers zagen dat er nog veel winst kon worden behaald uit technische aanpassingen. Sindsdien ben ik steeds verder gaan stoten. De zevende plek op het NK is wat dat aangaat nog maar een begin.” Dat die trainers potentie zagen bij Marijn, ligt grotendeels aan zijn fysieke kenmerken en dat je voor kogelstoten gebouwd moet zijn, beaamt ook Shaquille. “Je moet lang en breed zijn”, geeft de Nederlands kampioen aan. “Dat is voor kogelstoten gewoon heel belangrijk. Die eigenschappen hebben Marijn en ik. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er al zijn. Je moet hard werken. Discipline en doorzettingsvermogen hebben.” En doorzettingsvermogen heeft het tweetal. Over hun ambities hoeven ze namelijk geen van beide lang na te denken. Ze willen prof worden en geloven heilig in hun kansen. “Veel draait bij mij thuis om mijn sportprestaties”, vertelt Shaquille. “Mijn ouders verwachten van me dat ik er dingen voor opzij zet en zorgen ervoor dat ik niets te kort kom. We zijn allemaal heel fanatiek. Ik blijf mijn best doen en hoop ooit op internationaal niveau door te breken.” Ondanks dat hij een langere weg af te leggen heeft dan Shaquille, heeft ook Marijn geen bescheiden toekomstdromen. “Ik ben me pas kort echt serieus aan het bezighouden met kogelstoten. Al mijn trainers zeggen dat ik veel potentie heb en dat geloof ik zelf ook. Ik ga nu met sprongen vooruit en ik weet zeker dat ik dat kan volhouden.”

En dus gaat het louter over kogelstoten als ze proberen vijf jaar in de toekomst te denken. Marijn is dan 21 en acht de Olympische Spelen nog een brug te ver. “Als ik op deze manier doorga, kom ik bij de Nederlandse top. Als ik die bereikt heb, kan ik pas verder kijken. De atleten om mij heen worden immers ook beter.” Shaquille, die over vijf jaar 19 is, denkt dat hij op dat moment nog te jong is om op internationaal niveau te presteren. “Maar daar ben ik op dat moment wel hard voor aan het trainen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12