Afbeelding

DVC wekt weer een positief gevoel op en dat is al een overwinning op zich, vindt trainer Marco van Leest

sport

Editie: Week 29, Jaargang 20 |

Marco van Leest gaat met DVC vol goede moed het nieuwe seizoen in en verwacht een klassering in het linkerrijtje. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – De heren van DVC hadden het afgelopen jaar op sportief gebied een weinig succesvol seizoen in de Vierde Klasse. Trainer Marco van Leest heeft het echter erg naar zijn zin op de Brasserskade.

Hij heeft in zijn eerste jaar als trainer bij de blauwwitten een fundament neergelegd waar hij het komende jaar op wil voortborduren.

Van Leest begon bij aanvang van het afgelopen seizoen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, na jarenlang assistentschap bij SV Wippolder en dvv Delft. “Bij mijn aantreden kreeg ik als belangrijkste opdracht om de vereniging opnieuw op de kaart te zetten. In het verleden kwam DVC regelmatig op een negatieve manier in het nieuws en het bestuur wilde hier een eind aan maken. We hebben daar het afgelopen seizoen hard aan gewerkt en niet zonder succes. Verder heb ik in mijn eerste seizoen als hoofdtrainer niet veel anders gedaan dan in mijn tijd als assistent bij Wippolder en dvv Delft; ik heb alleen wat meer verantwoordelijkheid.”

‘WE HEBBEN NU EEN GROEP DIE QUA NORMEN EN WAARDEN HEEL GOED BIJ DVC PAST’

De gevoelswaarde bij het horen van de naam DVC mag dan wel verbeterd zijn; op sportief gebied vielen de prestaties het afgelopen seizoen verre van mee. “Ik had inderdaad ook meer verwacht van het afgelopen seizoen”, erkent Van Leest. “Maar we hebben nu wel een groep spelers waar toekomst in zit. We hebben tot de laatste wedstrijd doorgeselecteerd op spelers die bij deze club passen en we hebben nu een groep die qua normen en waarden heel goed bij DVC past.”

Normen en waarden, de term is gevallen. Van Leest hecht er veel waarde aan. “Wat dat aangaat viel ik bij DVC met m’n neus in de boter. De vereniging heeft ze in een hoog vaandel staan en het wordt door alle geledingen binnen de vereniging gedragen. Dat vind ik heel belangrijk.” Een mooi voorbeeld daarvan, vindt Van Leest, is dat bij DVC alle elftallen met reclame voor KiKa, kinderenkankervrij op het shirt lopen. “Je merkt dat we wat dat betreft een voorbeeld zijn voor andere verenigingen, want je ziet het tegenwoordig bij meerdere clubs gebeuren.” Bij een reclame-uiting op het wedstrijdtenue blijft het niet. “Zo heeft mijn assistent Willem Berkien, die nogal wat connecties in het betaalde voetbal heeft, een heel aantal shirts en accessoires van bekende voetballers verzameld en bij de club geveild. Een deel van de opbrengst hiervan ging ook naar KiKa. Ik vind het mooi dat dit soort alternatieven uit de vereniging zelf komen.”

Dan is daar ook nog het sportieve aspect van de voetbalvereniging. Een aspect dat het afgelopen seizoen niet helemaal meeviel. “Maar we hebben nu wel een groep staan met spelers die graag voor DVC voetballen en zich niet aan het groepsproces onttrekken.” Dat is iets om verder op te bouwen, vindt Van Leest. Zeker als je ziet dat DVC zich voor het komende seizoen op verschillende posities met ervaren spelers heeft versterkt. “Het afgelopen seizoen hebben we gespeeld met een elftal waarvan de gemiddelde leeftijd volgens mij zo in de buurt van de twintig jaar lag. We wisten dat we tekort kwamen, omdat we gewoon te weinig jongens hadden die het klappen van de zweep kenden”, blikt Van Leest terug. “Voor het komende seizoen hebben we er zes nieuwe jongens bij, waarvan er vijf zo tegen het einde van de twintig aanlopen en al de nodige ervaring op een hoger niveau hebben.”

‘IK GA ER VANUIT DAT WE MET DEZE VERSTERKINGEN MEE KUNNEN DOEN IN HET LINKERRIJTJE’

Wat dat betreft verwacht de trainer voor het komend seizoen een betere klassering dan de afgelopen jaargang. “Ik ga er vanuit dat we met deze versterkingen mee kunnen doen in het linkerrijtje. Als we bovenin meedoen en eventueel een periode kunnen pakken, is dat natuurlijk nog mooier.” De eerste beproeving van ‘het nieuwe DVC’ vindt plaats tijdens het toernooi om de Stad Delft Bokaal. “Maar daar hecht ik dit seizoen niet zoveel waarde aan. We hebben nog steeds veel jonge jongens in de groep die aan de schoolvakantie gebonden zijn om weg te kunnen. Daarom zullen we de selectie voor die voorronde moeten aanvullen met niet-selectiespelers.” Aan de andere kant worden tijdens dat toernooi wedstrijden van twee keer twintig minuten gespeeld. Dat is meestal in het voordeel van de underdog, weet Van Leest. En underdog ís DVC in een poule met eersteklasser Vitesse Delft en de kersverse derdeklasser Ariston’80, die het afgelopen seizoen nog in dezelfde poule als DVC acteerde. “We gaan in elk geval ons best doen en dan weet je nooit hoe een koe een haas vangt. Het belangrijkste is dat je voor jezelf weet dat je er alles aan gedaan hebt.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12