Afbeelding

Johan Plooij hoopt vooral dat de jonge jongens bij Wippolder dit seizoen geleerd hebben

sport

Editie: Week 23, Jaargang 21 |

Johan Plooij speelt inmiddels alweer een aantal jaar in het eerste elftal van Wippolder. “En ik ga mijn best doen om die jonge jongens wat meer te coachen.” (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Wippolder eindigde dit seizoen op een anonieme plek in de middenmoot in de Vierde Klasse. Toch ziet verdediger Johan Plooij genoeg perspectief in een succesvoller volgend seizoen.

Plooij heeft, sinds hij door Erwin Stoelinga bij de selectie van Wippolder werd gehaald, op verschillende plaatsen in het elftal gespeeld. “In de jeugd was ik gewend om achterin te spelen, maar Erwin zette me in de spits neer. Ik ben dit seizoen, omdat ik aanvankelijk niet centraal achterin wilde spelen, begonnen als rechtsbuiten. Na de winterstop ben ik toch in de verdediging terechtgekomen en achteraf weet ik niet meer wat voor bezwaren ik ooit tegen die positie gehad heb. Ik ben ook veel meer een verdediger dan een aanvaller, want ik moet het vooral van mijn inzet en kracht hebben en wat minder van mijn techniek.”

‘IK HEB ALTIJD GEDACHT DAT WE MEE KONDEN DOEN OM HET KAMPIOENSCHAP’

Je zou Johan Plooij een echte Wippoldernaar kunnen noemen. Hij doorliep zijn jeugd op sportpark de Pauwmolen en maakt nu al zeker vier seizoenen deel uit van het vlaggenschip. “In die periode heb ik altijd gedacht dat we mee zouden kunnen doen om het kampioenschap. Ook dit seizoen, want ik vind dat we genoeg kwaliteit in de groep hebben om bovenin mee te kunnen draaien. Uiteindelijk hebben we aan de hand van de teleurstellende eerste reeks wedstrijden de doelstellingen naar beneden bijgesteld. Het vervelende is wel dat we niet eens in de buurt van winst in een periode zijn geweest.”
Over hoe dat komt heeft Plooij zo zijn ideeën. “We hebben gewoon een groep die voor het grootste deel bestaat uit heel jonge jongens. Ik ben met mijn vijfentwintig jaar één van de ouderen en verder heb je nog Dennis Glasbergen die een schat aan ervaring heeft. Het zou fijner zijn als we nog twee of drie van die jongens hadden lopen. In het veld zie je vaak dat jongens op het moment dat we op voorsprong zijn gekomen paniekerig gaan voetballen en als we achterstaan de kopjes laten hangen. Dat draagt niet bij aan een positieve uitslag.” Ondanks dat Plooij het seizoen als ‘enigszins teleurstellend’ betitelt, verwacht hij in de volgende voetbaljaargang beterschap. “Ik denk dat dit seizoen voor een hoop jongens erg leerzaam is geweest. Ik verwacht dat we daar volgend seizoen de vruchten van gaan plukken.”
Dat zal gebeuren onder leiding van trainer Marcel de Letter en daar is Plooij blij mee. “We trainen nu al twee seizoenen onder deze trainer en ik heb vanuit de groep nog nooit een onvertogen woord over hem gehoord. Zijn oefenstof is gevarieerd en hij is een ontzettend gezellige vent. Ik heb dan ook het idee dat iedereen binnen de club achter hem staat.”
De Letter blijft bij Wippolder, maar dat geldt niet voor al Plooijs’ elftalgenoten. “Er gaat er een aantal weg, maar het is mooi om te zien dat we momenteel de vruchten gaan plukken van wat er in de jeugd gebeurt. Er zit een heel talentvolle lichting aan te komen, waarvan ik zeker ben dat er komend seizoen zomaar twee tot drie in de wedstrijdselectie zullen zitten. Het is natuurlijk prachtig voor een club om als er spelers weggaan niet naar buiten te hoeven kijken, maar in de eigen opleiding waar voldoende kwaliteit is.”
Een ander pluspunt voor het volgend seizoen moet dit weekend worden bewerkstelligd. “Dan speelt ons tweede elftal namelijk om 12.00 uur op het veld van Full Speed tegen GSC Esdo in de finale van de nacompetitie. Het gaat om één wedstrijd en als ze die winnen spelen ze komend seizoen een klasse hoger. Dat is natuurlijk heel positief voor de vereniging, want op deze manier wordt het gat tussen het tweede en het eerste elftal kleiner en zullen de spelers uit het tweede waarschijnlijk minder problemen ondervinden als ze met het eerste elftal meespelen.”
Na zondag ligt voor Plooij de focus op het volgende seizoen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we dan weer met een volwaardige selectie voor de dag komen. Dit seizoen heb ik gemerkt dat er als oudere speler misschien toch wat meer van me verwacht wordt en ik ga mijn best doen om die jonge jongens komend seizoen wat meer te coachen. Ik heb daar nooit  zo over nagedacht, maar misschien past dat wel bij mijn status als wat meer ervaren speler in de groep.”
Volgens Plooij heeft Wippolder zeker de toekomst en hij hoopt dat de lokale autoriteiten hier ook van doordrongen zijn. “Het vervelende is dat niet helemaal duidelijk is onder welke gemeente de Pauwmolen valt, maar ik hoop dat Delft of Pijnacker-Nootdorp uitbreiding mogelijk maakt. Wippolder is namelijk een prachtige, bloeiende vereniging en het zou zonde zijn als we door ruimtegebrek in een zandbak moeten spelen of de club hierdoor verloren zou gaan.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12