Afbeelding

Voor het eerst een huis huren? Lees deze tips!

Partnerbijdrage

Huren is een geweldige manier om geld te besparen en in een buurt te wonen van je keuze. Er zijn echter enkele dingen die je moet overwegen voordat je een huurcontract ondertekent. Het is belangrijk om te onthouden dat huren een relatie is tussen jou en je verhuurder. Je moet dus eerlijk zijn over wat je je kunt veroorloven en wat je verwacht van de locatie. Als er problemen zijn met schimmel of andere problemen die het leven daar ongemakkelijk of onveilig maken, wees dan niet bang om je mening te geven. Het eerste wat je moet doen als je een huis gaat huren, is de locatie bepalen. Wil je huren in Hoogezand? Heb je liever een woning aan zee? Hoe dan ook, hier zijn enkele tips!

Vraag wat wel en niet inbegrepen is
Voordat je de huurovereenkomst ondertekent, moet je ervoor zorgen dat je duidelijk weet wat wel en niet is inbegrepen in de huurprijs. In sommige gevallen kan een verhuurder nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit in hun basistarief opnemen. In andere gevallen worden deze kosten doorberekend aan de huurder. Je wilt ook weten of er extra kosten zijn verbonden aan de verhuizing, zoals aanvraagkosten of huisdierstortingen.

Controleer je krediet
Een kredietcontrole is een vereiste voor de meeste verhuurders en kan een grote impact hebben op de vraag of je bent goedgekeurd om het huis te huren. Als je een slechte kredietwaardigheid hebt, praat dan met de verhuurder over waarom. Als het vanwege medische rekeningen of andere verzachtende omstandigheden is, is de kans groter dat ze met je samenwerken. Als je kredietscore goed is en/of verbetert, gebruik dat dan als argument wanneer in de onderhandelingen.

Kies voor een huurdersverzekering
Ga je voor het eerst huren? Dan heb je misschien niet het geld om verzekeringen te kopen. Daarom is het belangrijk om te weten dat een huurdersverzekering relatief goedkoop is en dekking kan bieden voor zowel je bezittingen als aansprakelijkheden voor het geval iemand gewond raakt in je woning. Als je besluit om een huurdersverzekering af te sluiten, zorg er dan voor dat deze dekt wat je nodig hebt: medische kosten, persoonlijke eigendommen en aansprakelijkheid als iemand gewond raakt op je eigendom. Je kunt zo veel of zo weinig dekking krijgen als je wilt, maar er zijn opties met hogere premies die een uitgebreidere dekking bevatten voor bepaalde zaken zoals sieraden of computers.

Het is aan jou om het onderhoud bij te houden
Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van je huis. Dit kan veel werk zijn en is afhankelijk van de grootte en staat van het huis. Als je problemen hebt met iets in huis dat gerepareerd of onderhouden moet worden, is het aan jou om die klus te klaren. Je hebt twee opties. Je kunt ofwel een professional inhuren, wat geld kost, of het zelf doen, wat tijd en moeite kost. Als je het geluk hebt dat er professionals in de buurt zijn die dit soort dingen regelmatig doen, huur ze dan in. Ze komen met vlag en wimpel bij het oplossen van problemen in je huis.

Maak kennis met de verhuurder
Het is van cruciaal belang om de verhuurder en het onderhoudspersoneel te leren kennen voordat je het huurcontract tekent. Als huurder ben jij de eerste die ze bellen als er iets misgaat. Je kunt vragen naar hun ervaring en wat zij hebben gedaan om het pand te verbeteren. Vraag ook hoe vaak ze het eigendom controleren en hoe snel ze reageren als er problemen mee zijn.