Afbeelding

Energie besparen in het huishouden: de beste tips!

Partnerbijdrage

Met die almaar stijgende energieprijzen vonden we het tijd om eens in te zoomen op bespaartips voor het huishouden. Concrete toepassingen waarmee je minder energie gebruikt, zodat je die maandelijkse rekening wat kunt drukken. Kijk welke tips je nu nog niet doorvoert en maak er slim gebruik van.

Wasmachine, droger en vaatwasser

Zowel de vaatwasser als de wasmachine en droger zijn apparaten die flink wat energie verbruiken. Zorg dat ze altijd vol beladen zitten en draai bij voorkeur op het eco-programma. Deze duurt langer, maar is energiezuiniger. Daarnaast is het aan te raden deze apparaten zoveel mogelijk tijdens daluren te gebruiken. Tijdens bepaalde uren (vaak van 23.00 tot 7.00 uur) bieden veel energieaanbieders lagere tarieven. Door middel van de functie startuitstel kun je je apparaat programmeren om aan te gaan op een later tijdstip.

Is je apparaat al relatief oud? Overweeg dan zeker om een nieuw model te kopen met een energiezuinig label. Zo verbruikt een nieuwe energiezuinige wasmachine circa 65% minder energie vergelijkbaar met een wasmachine van 10 jaar oud. Op zoek naar een nieuw apparaat? Maak dan gebruik van een vergelijkingssite als DeBeste.com. Daar worden de beste modellen van het moment vergeleken en spot je een energiezuinig model aan de beste prijs-kwaliteit. Ze sturen je door naar de webshop met de beste deal.

Koelkast, vriezer, fornuis en oven

Even snel de koelkast open laten staan terwijl je een drankje inschenkt, dat is zeker geen goed idee. Koude lucht ontsnapt en de koelkast moet harder werken om weer te koelen. En dat geldt natuurlijk ook voor de vriezer. Haal je bovendien bevroren eten uit de vriezer? Laat dat dan in de koelkast ontdooien.

Eten koken doe je het beste met de deksel op de pan, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Gebruik niet meer water dan nodig en hergebruik dat kookwater waar mogelijk. Voorkom dat je grotere pannen gebruikt dan nodig. En heb je eten over? Laat ook dat eerst even buiten de koelkast of vriezer afkoelen. Warm eten hierin plaatsen is namelijk niet zo handig. Maak je gebruik van de oven? Die kun je gerust iets eerder uitzetten, want die blijft toch nog wel even warm.

Schoonmaken in huis

Het regelmatig schoonmaken van apparaten in huis zorgt ervoor dat de energiezuinigheid van je toestellen bevordert wordt. Hierbij kun je denken aan het rooster van je koelkast, filters van de vaatwasser, het koffiezetapparaat en de droger, ventilatoren en de afzuigkap. Dit is overigens ook nog eens goed voor de levensduur van je apparaat, die zo tot enkele jaren langer meegaan. Ze verstoppen en verslijten minder snel.

Probeer zoveel mogelijk af te stoffen met een stofdoek in plaats van een natte doek en warm water. Ook met stofzuigen kun je wat besparen en hier gaat het vooral om je keuze qua stofzuiger. Een robotstofzuiger verbruikt bijvoorbeeld het meest. Een stofzuiger met stofzak verbruikt relatief minder dan een met losse opvangbak, maar als je veel zakken nodig hebt dan kom je onder de streep weer duurder uit. Check hier zelf welke stofzuiger goed past bij jouw gebruik.

Televisie, computer en smartphone

Val je regelmatig in slaap tijdens het tv kijken? Stel dan zeker een slaaptimer in op jouw apparaat. Hiermee zorg je ervoor dat het apparaat na een tijdje automatisch uitschakelt. Laat je de tv en je laptop vaak aanstaan terwijl je gaat douchen? Ook die zet je beter uit, want het heeft geen zin om apparaten aan te laten terwijl je er toch geen gebruik van maakt op dat moment.

Dan sluipverbruik. Dat wil zeggen dat elektriciteit gebruikt wordt zonder dat je daar voordeel bij hebt. Je kunt denken aan een koffiezetapparaat dat de hele dag aanstaat, maar ook aan een stekker van je smartphone of laptop die de hele dag onnodig in het stopcontact zit. Zelfs als er geen telefoon aan je oplader hangt gebruikt die stekker nog wat energie. Het is niet veel, maar alle beetjes helpen. Bovendien is het een betere keuze voor de brandveiligheid om onnodige aansluitingen te verwijderen. Ga je lang op vakantie? Trek dan ook zoveel mogelijk stekkers uit.

Nog meer energiebesparende tips

De gemeente Delft kreeg eerder al ruim 900.000 euro aan subsidie van het Rijk om Delftenaren te helpen om hun energieverbruik te besparen. Dit valt onder de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) en het heeft als doel om Delft in 2050 volledig energieneutraal te hebben. De subsidie kan worden ingezet voor maatregelen als tochtstrips, radiatorfolie, ledverlichting en andere energiebesparende acties in huis.

Bovendien vind je op de website van 015duurzaam.info nog tal van andere bespaartips. Ook ontdek je er de openingstijden van het 015 Duurzaam Energie CAFE, waar je terecht kunt voor een persoonlijk adviesgesprek over de energiebesparende maatregelen die je nog zou kunnen nemen. Je plant er je afspraak in voor dit persoonlijk energiegesprek.