Afbeelding

Lenen zonder zorgen voor een nieuw huis doe je zo

Algemeen

Ook in en rondom Delft is het momenteel lastig om een geschikte koopwoning te vinden. De trend is om ver boven de vraagprijs te bieden, waardoor je over voldoende spaargeld moet beschikken om maar kans te maken op een huis. Het deel van het bod boven de waarde van de woning kan immers niet gefinancierd worden vanuit de hypotheek. Bij het kopen van een huis is het verstandig om te starten met een eerste gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kan op basis van je huidige financiële situatie berekenen wat je ongeveer kan lenen voor de aankoop van een huis. 

Ben je nu al nieuwsgierig naar wat je ongeveer kunt verwachten? Bereken wat je kunt lenen aan hypotheek met deze tool van Ikbenfrits! Houd er rekening mee, dat de precieze hypotheek kan afwijken van dit bedrag. 

Financiële situatie nu en in de toekomst in kaart brengen 
Lenen zonder zorgen betekent niet alleen dat je de hypotheek nu goed moet kunnen dragen. Ook in de toekomst mogen de maandlasten van je hypotheek geen problemen geven. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met plannen voor de komende jaren. Mogelijk denk je al aan gezinsuitbreiding, wil je wat minder gaan werken, enzovoorts. In dergelijke situaties kan het verstandig zijn om niet direct voor je maximale hypotheek te kiezen, maar iets minder te lenen. Zo zijn de maandlasten ook in de komende jaren goed te dragen. Andersom zal je mogelijk steeds meer verdienen, waardoor je meer geld overhoudt aan het eind van de maand. 

Overbruggingshypotheek voor huizeneigenaren
Wanneer je momenteel al een woning hebt en deze verkoopt bij de aankoop van een nieuw huis in Delft of de omgeving hiervan, kan een overbruggingshypotheek een goed idee zijn. Met een overbruggingshypotheek sluit je een lening af die even groot is als de overwaarde op je bestaande woning. Met dit type hypotheek is het mogelijk om de overwaarde mee te nemen in de financiering van je nieuwe huis. Zo valt je maximale hypotheek hoger uit, dan wanneer je enkel naar je salaris en vermogen zou kijken. De overbruggingshypotheek wordt afgelost op het moment dat de oude woning verkocht is. 

Laat je adviseren over de voorwaarden van een hypotheek 
Niet alleen wil je zeker weten dat je de maandlasten van een hypotheek kunt dragen bij de aankoop van een koopwoning. Ook wil je een goed beeld hebben van de voorwaarden die gelden voor een bepaalde hypotheekvorm. Een lineaire hypotheek brengt andere voorwaarden met zich mee dan een aflossingsvrije hypotheek. Laat je hier goed over adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.