Afbeelding

Waarom steeds meer starters kiezen voor huren

Partnerbijdrage

Het is geen gemakkelijke tijd voor de starters in Nederland. Woon je op kamers of nog bij je ouders en verlang je naar een woning waar je alle faciliteiten voor jezelf hebt? Steeds meer mensen die in dezelfde situatie zitten, kiezen ervoor om een huurwoning te zoeken in plaats van een koopwoning. Dit staat haaks op de idealen waar we mee opgegroeid zijn. Kopen is nog steeds een doel voor veel mensen, terwijl dit lang niet altijd de juiste keuze hoeft te zijn. 

Gestreste woningmarkt zorgt voor hoge prijzen

Voordat je kunt beslissen of kopen of huren juist goed bij je past, is het belangrijk dat je zelf even goed naar je eigen situatie kijkt. Zo is het belangrijk om te kijken of je je al wilt settelen op een vaste plek, of dat je vrij wilt zijn. Dit is een belangrijke overweging, aangezien een huis verkopen een stuk lastiger is dan een huurcontract opzeggen. Twijfel je nog over waar je later wilt wonen, dan is het wellicht een goed idee om eerst te kiezen voor een huis huren.

Daarnaast is het op dit moment ook heel lastig om een koopwoning voor een redelijke prijs te vinden. Je moet als particulier opbieden tegen beleggers met diepe zakken, waardoor je de woning misschien wel koopt voor meer geld dan het eigenlijk waard is. Wil je de woning later weer verkopen, dan kan het lastiger zijn om er een goede prijs voor te krijgen. Om de keuze wat makkelijker voor je te maken, sommen we je graag nog even de voor- en nadelen van huren voor je op.

Voordelen van een huurwoning

Zoals hierboven ook al even aangehaald werd, is vooral flexibiliteit een groot voordeel van huren. Wanneer je nog geen vaste werk- of gezinssituatie hebt, kan het prettig zijn als je snel kunt schakelen. Met een koopwoning is dat lastig, terwijl je een huurwoning binnen een maandje kwijt bent.

Een ander groot voordeel is dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor het grote onderhoud. Zeker als in het centrum van een oude stad wilt wonen, kan dit nogal in de papieren lopen. Bij een huurwoning is dat de verantwoordelijkheid van de huurder. Neemt de verhuurder deze verantwoordelijkheid niet, dan kun je het afdwingen door een huurverlaging te vragen via de Huurcommissie.

Nadelen van een huurwoning

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn en zijn er ook echt wel nadelen te noemen aan een huurwoning. Het is dus verstandig om ook deze in overweging te nemen. Zo zie je niks terug van de huurprijs die je maandelijks betaalt aan de verhuurder. Dit geld moet je zien als een investering in je eigen tijdelijke woongenot. Op lange termijn bouw je namelijk geen vermogen op.

Een ander nadeel is dat ook huurwoningen niet altijd even gemakkelijk te bemachtigen zijn. Verhuurders vragen van huurders vaak een minimum inkomen om zo hun eigen risico te beperken. Dit minimum inkomen is in de meeste gevallen drie keer de huurprijs. Dit kan een flink bedrag zijn, als je nagaat dat huurwoningen in Amsterdam al snel 1.200 euro kosten en je dus minimaal 3.600 euro bruto moet verdienen. Om dit op te lossen zou je met de verhuurder kunnen overleggen om een garantsteller aan te wijzen. De garantsteller neemt de verantwoordelijkheid voor de betaling van de huurprijs over als dit jou zelf niet lukt of als je verzaakt.

Wat het beste bij jouw situatie past, is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren. Neem de voor- en nadelen goed in overweging en kies wat het beste is voor jou op dat moment. Dat kun alleen jij beslissen.